12 Април 2021понеделник05:53 ч.

Диалог с живота и света

Николай Петев на 60. Честито!

/ брой: 182

автор:Йордан Костурков

visibility 1393

Николай Петев обича литературата - българската, световната. За разлика от някои "професионални" изследователи, които не обичат да четат. Нямам представа дали в началото на своя творчески път е мечтал да напише и издаде книга, както се стреми всеки млад автор - но и първата му книга, и всичките му досега са един постоянен диалог със света и живота, а доминиращата тема на отделните есета, статии и публицистика е оптимистичната му вяра - в творчеството и в твореца: поет или писател, литератор.
На тази вяра е посветена и всеотдайната му кариера - след толкова години и най-големите му критици ще признаят, че Кабинет на младия писател имаше само по време на неговото председателстване. Че младото тогава поколение български автори получи достъп и признание за успехите си на български и международни форуми (литературни срещи, "десанти", международни конференции на писатели и др.) по времето, когато Петев продължи да открадва и някой миг за своето творчество.
Наскоро след като издаде първата си книга "Тук, във времето" в издателство "Народна младеж" (1984), Николай Петев стана главен редактор на едно списание с традиции, в което бяха работили преди него изтъкнати български творци - "Родна реч", списанието, от което тръгваше новата българска литература. За Петев това беше само началото - той издигна това "средношколско" издание до ранга на равнопоставено литературно списание. Предполагам, че му е било тъжно, че го остави, след като постигна толкова много с него. Но и следващата цел си заслужаваше, защото отново трябваше да постигне нещо най-важно в живота си - да поеме издателство с големи традиции в издаването на българска и преводна литература, с редактори едни от най-изтъкнатите български писатели, критици и литератори и преводачи, като издателство "Народна младеж". Не могат да се изброят дори само новите идеи, но една специално заслужава внимание. Той обърна внимание на издателската политика, като се зае да представи по-възрастното поколение от писатели, дебютирали с библиотека "Смяна".
Съвременниците знаят, че неговата кариера - не творческата, а професионалната, не се тълкуваше еднозначно. Имало е и малко нещо от "великата" българска завист, и скептична ирония. Но след толкова години никой не може да отрече, че и в онези години той си проправяше път със своите качества. Хората, които тогава не го долюбваха, днес имат друго мнение за него. И да е имал врагове тогава за него е било дребнавост да воюва с тях. Той ги побеждаваше с великодушието и широтата си, с отсъствието на дребнава отмъстителност.
Но ако той все пак имаше врагове, не ставаше дума за някакви лични свади, а за принципно противостоене срещу бездарието и неграмотността, мракобесието и безотговорността, несправедливостта и партизанщината...
Списъкът е дълъг и незавършен. Всъщност това е списък на някои от темите на книгите му "Поезия и позиция" (1986), "Фарът и неговият пазач" (1989), "Зад завесата на политическия театър" (1997), "Фарът, пазачът и вятърът" (2006), "Не ме ли помниш..." (2011). 
В голяма степен се опитвам да отгранича темите върху основата на самите текстове, което е сложно за автор, при когото думата за "литература" е "позиция". Неговото верую е българската книга, българската литература, българският писател, на чиято мисия се е посветил изцяло.
Станал бил юбиляр. В древна Гърция на юбилярите са им опрощавали всичко, дългове и задължения от всякакъв вид. Започвали са на чисто нов живот. Нека се поучим от класиката. Да му е честит на Николай Петев новият живот - все в името на литературата и словото.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ