01 Юни 2020понеделник20:47 ч.

Дезинфекция на душите

/ брой: 89

автор:Альона Нейкова

visibility 1164

Твърдението, че населението в Русия е сред най-четящите, е подплатено с още едно изследване. Според него продажбите на книги в тази страна по време на пандемията са се увеличили шест пъти! И докато някои правят опити да проумеят какво означава това, нека се замислим защо подобни данни трудно бихме отчели у нас.

Факт е, че в нашите книжарници всеки може да получи специално обслужване, защото, уви, клиентите се броят на пръсти: обикновено не се тълпят пред магазина и спазват дистанция от 2,5 метра, дори когато няма коронавирус. Изключения се наблюдават при обявяване на големи празнични намаления и преди началото на учебната година.

Още в първите дни на извънредното положение се оказа, че повечето от тези кътчета за духовност и знания у нас са затворени. Явно управниците ни са ги сметнали за много по-опасни от пазарите, сладкарниците и денонощните павилиони за алкохол и цигари. Ами как иначе - в книжарниците се предлага знание. А няма "по-фатално" от него и само то може да пребори вирусите на глупостта и бактериите на страха.

Има ли обаче кой да попита народа, прекарващ вече почти два месеца под карантина в България: кое е чел повече - статуси във фейсбук или книги, препоръчани от приятели; включил ли се е в някоя кампания, предприета от библиотеките за насърчаване на интереса към стойностната литература; възползвал ли се е поне веднъж от онлайн офертите, предлагащи бестселъри на половин цена; дали едно от първите неща, които ще направи след поредното разхлабване на мерките, предвижда покупка на роман или стихосбирка от роден автор?...

Колцина ще рискуват да си зададат подобни въпроси? И ще искаме ли да разберем отговорите? Все пак изпитанията, които ни поднася животът, имат безброй лица, имена и корони. И когато се лутаме, търсейки адекватен лек за най-тежките последици от подобни "срещи", добре е да се сетим да отворим хубава книга. За да дезинфекцираме душите си с мъдрост и надежда.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 90

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 306

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 601

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 500

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ