23 Юни 2024неделя02:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мистерии

Девизът "Убивай или ще бъдеш убит!" срещу Клеопатра

Най-известната жертва на "самоубийство" е била брутално убита, категорична е американската криминалистка Пат Браун

/ брой: 186

автор:Веселка Венкова

visibility 5349

Последната царица на древен Египет -Клеопатра, владетелка на обширна империя, любовница на двама от най-могъщите мъже на древен Рим - Юлий Цезар и Марк Антоний, вероятно е починала от свръхдоза наркотици, а не от ухапване на отровна змия. Това сензационно обявиха наскоро германски учени от Трирския университет, цитирани от РИА "Новости".

 

Ръководителят на изследването Кристоф Шефер ходил специално в Александрия, за да проучи медицински текстове и да се консултира с водещи серпентолози (специалисти по змиите). Той стигнал до извода, че царицата не се е решила да умре мъчително от ухапването на аспида (каменарка), една от най-отровните змии в света. Доказателство за това, както твърди ученият, са историческите извори, според които в покоите на Клеопатра не била открита змия.

 

Наличните документи от онова време потвърждавали, че 39-годишната царица искала да остане красива и след смъртта си. Тя успяла да запази легендата за своята красота със

смес от опиум и редица отровни растения

 смятат германските изследователи. Тази напитка била разпространена сред самоубийците в античността. Кристоф Шефер твърди, че този "коктейл" е могъл да убие царицата за броени часове, докато от ухапването Клеопатра щяла да агонизира дни.

 

Последната представителка на династията на Птолемеите се е самоубила през 30 г. пр.н.е., за да не бъде пленена от римския принцепс Октавиан Август.  

 

Сериозно разследване, начело на което застава една от най-опитните американски криминалистки Пат Браун, доказва версия съвсем различна от известното "ухапване от змия".

 

Ожесточена борба за власт може да е довела до убийството на Клеопатра, смята американката. Тя използва съвременна техника за разгадаване на древното престъпление.

 

Идеята, че Клеопатра се е самоубила й се видяла крайно нелогична, когато установила, че никой от династията на Птолемеите не се е самоубивал. Разследването, отнело много време и средства, разкрива невероятна история за заговор, кръвосмешение и може би дори убийство.

 

Какво всъщност се е случило с Клеопатра, каква е истината за мистериозната й смърт?

 

 На 12 август 30 г. пр. Христа идва краят на важна ера за последната владетелка на Египет. След

20 изключително успешни години на управление

опитите й да превърне държавата си в суперсила на древния свят се провалят. Империята й е завладяна от млад генерал на име Октавиан, племенник на бившия й любовник Юлий Цезар. Той хвърля в затвор фараонката. Любовникът й Марк Антоний е мъртъв. Клеопатра е изправена пред дилемата да бъде унижавана от римския си враг, или да контролира единственото, което още е в нейна власт - животът й.

 

Историята й приписва славен край, но дали това е истината за смъртта на Клеопатра?

 

Пат Браун подозира, че Клеопатра може би е замесена в прикриване на убийство, извършено преди 2000 г. Като изследователка на стари случаи на убийства, този ми направи особено впечатление, твърди Пат Браун. Открила нещо нередно в описанието на историческата кончина, тя подновява разследването.

 

Този е най-древният случай, с който се сблъсквам, казва Браун. С помощта на международен екип от експерти тя възпроизвежда уникален триизмерен модул на сцената на престъплението и пресъздава последния миг на Клеопатра. Браун дори идентифицира заподозряно лице с възможност и мотив за извършване на убийство. Тя посещава сцената на престъплението.

 

Клеопатра е живяла и умряла във величествената Александрия. Знаменитите паметници и кралски дворци

отдавна изчезнали под водата

 под огромното естествено пристанище на града и днес нищо не е останало от света на Клеопатра. Разследването отвежда криминалистката до построената наскоро модерна библиотека - едно от най-известните хранилища на знания в света, за среща с един от утвърдените египетски учени, експерт по династията на Клеопатра - проф. Мустафа Ел-Абади.

 

Оказва се, че няма оригинални писмени документи за смъртта на Клеопатра. Непреки са дори най-древните писмени източници, с които разполага египтологията. Летописите на римските историци Плутарх и Дио Касиус са написани повече от век след смъртта й. И двамата са съгласни, че Клеопатра била затворена в мавзолея в деня на смъртта си. Плутарх твърди, че когато отворили вратите, намерили Клеопатра мъртва на златното ложе, облечена в мантията си на кралица.

 

Браун обаче открива сериозни неточности. Плутарх изказва предположение, че Клеопатра се е самоубила, внасяйки тайно отровна змия, скрита в специална кошница. Дио Касиус споменава същото, но и двамата допускат алтернативна версия, която никога не е била приета сериозно - отрова.

 

Пат Браун открива нещо, което прави случая неясен - Плутарх отбелязва, че не знае точно как е умряла Клеопатра. Но и никой не знае със сигурност. Нямаме представа как е умряла и Браун разбира, че

2000 години история са изградени върху пясъчна основа

 За нея истинското разследване започва, след като осъзнава този факт.

 

Ако самоубийството на египетската владетелка е съмнително, тогава как точно е умряла, пита се криминалистката? Пат Браун се усъмнява в историческото мнение за самоубийство чрез змия и разследването й я отвежда до сцената на престъплението в древна Александрия.

 

300 години след смъртта на Клеопатра кралският й дворец е бил унищожен от водата и днес това е едно от най-значимите археологически места в Египет. Останало е твърде малко от древната сцена на престъплението и мавзолеят на Клеопатра никога не е бил открит. Браун обаче се нуждае от по-точна картина на мястото, където е умряла кралицата и се обръща към човек, прекарал десетилетие в изследване на останките от града на Клеопатра - подводния археолог Жан-Ив Емперор. Той рисува картина на района, в който е бил дворецът, и така Браун разбира, че разстоянието между двореца и мавзолея не било голямо. Тя решава да възстанови мястото на престъплението, базирайки се на детайли от древни карти на Александрия, археологията и съвременни подводни общи факти. Информацията Браун изпраща на екипа от компютърни графични специалисти, които създават триизмерен архитектурен

модел на мястото на престъплението

 дворцовия комплекс на Клеопатра и мавзолея, където е умряла.

 

Следващата стъпка в разследването била свързана с уникалното създаване на профил. Хората остават верни на нрава си в момент на престъпление и правят онова, което смятат за логично, разсъждава криминалистката. Така тя създава профил на Клеопатра, който й помага "да влезе" в съзнанието на кралицата. Браун се опитва да разбере дали тя прилича на потенциална жертва на самоубийство, осъзнала, че не може да живее повече. Тези хора вярват, че ако умрат, ще получат нещо, до което не могат да се доберат по друг начин. И пред анализаторката възниква въпросът профилът на Клеопатра отговаря ли на тази идея?

 

Родената 69 години преди Христа Клеопатра е потомка на македоно-гръцко кралско семейство, известно като династията на Птолемеите. Семейството й управлява Египет три века. Заедно с братята и сестрите си Клеопатра получила забележително образование и още като дете владеела 7 (някои източници твърдят 9) езика.

 

Браун разкрива неочакван детайл в профила. В детските стаи на семейството на Птолемеите  Клеопатра се сблъсква с друга реалност на властта - кръвосмешението. Родителите й всъщност са били брат и сестра. И още нещо било превърнато в семейна традиция при Птолемеите - убийството. Цялата им история е за убийства,

кръвосмешение, корупция, кръв

 и Клеопатра е последната оцеляла. Според профила на Пат Браун тя е трябвало да се бори, за да живее, и девизът й е бил: "Убивай или ще бъдеш убит". Бъдещата фараонка научила още в семейството си, че ако някой ти пречи, трябва да го елиминираш. Тези са "правилата", които по-късно ще я направят кралица.

 

И един ключов детайл намира Браун за показателен - няма случай на самоубийство при Птолемеите. В повечето случаи те умирали от естествена смърт, следователно самоубийството не било в характера на Клеопатра, която на 18-годишна възраст наследява трона на Египет, омъжвайки се за десетгодишния си брат. Скоро усеща, че той се превръща в заплаха за властта й и бил намерен мъртъв. Участта на другите й братя и сестри е подобна. Страхувайки се за собствения си живот, кралицата търси закрила от Римската империя, ставайки любовница на Юлий Цезар, на когото ражда син. А когато Цезар е убит, намира нов съюзник в лицето на Марк Антоний.

 

Профилът, изработен от Браун, рисува жена, която не би се предала просто така. Затова и не й се струва правдоподобно решението Клеопатра да се самоубие. Изследователката съчетава профила със завършения модел на сцената на престъплението, което й дава съществена улика и това преобръща версията за смъртта на кралицата. Според американската криминалистка затворената с двете си слугини в мавзолея Клеопатра

не е загинала, ухапана от змия

 Няма логика слугините, намерили мъртва господарката си, да се оставят на отровното влечуго, смята Браун, защото хората се страхуват от змиите.

 

Експертката се среща в Кайро с водещ специалист по змийски и древни отрови - проф. Дейвид Уоръл, който й представя "главния заподозрян" за смъртта на Клеопатра - египетската кобра. Това е най-внушителната отровна змия в Египет, чиято отрова е невротоксична, а токсините блокират предаването на нервния импулс и настъпва мигновена и прогресивна парализа. Проф. Уоръл смята, че една кобра може да впръска отрова и да убие трима души и тезата му отначало подкрепя теорията за ухапване, но няколко дни по-късно Браун забелязва съществен детайл в сцената на престъплението, поставящ под съмнение версията.

 

Мавзолеят на Клеопатра е много близо до дворцовия комплекс, където се е настанил Октавиан. Тя установява, че пазачът само за няколко минути може да стигне от мавзолея до двореца с предсмъртното писмо на Клеопатра и бързо да се върне. От змийско ухапване агонията трае от 2 до няколко часа, казват учените... Прислужниците обаче са умрели секунди след пристигането на войника, което значи, че и при трите смъртта е настъпила за възможно най-кратко време.

 

Но този факт не е единственият проблем, известно е, че не всяко ухапване на египетска кобра съдържа отрова, шансът зъбите й да пробият кожата и да впръскат смъртоносната течност са 50 на сто. А вероятността трите жертви да са умрели от едно ухапване е малко възможна. Браун решава, че умен и интелигентен човек като владетелката едва ли би се доверил изцяло на змийската отрова.

 

Според Плутарх обаче в мазволея няма доказателство за присъствие на змия, а след самоубийство трябва да бъдат намерени

две неща: тяло и инструмент, предизвикал смъртта

 Разследването на Пат Браун основно разклаща версията за смъртта на Клеопатра. Криминалистката разбира, че когато Клеопатра е коронована за фараон, тя не се превръща просто в кралица. За древните египтяни владетелката става живото въплъщение на богинята Исис, чийто символ е египетската кобра. Змията, която украсява диадемата й, е била символ на царуване. От момента, в който е коронована, съдбата на Клеопатра е била свързана със змията. И според преценката на Пат Браун, историята, която слушаме две хилядолетия, повече прилича на мит, отколкото на сцена на престъпление.

 

Как обаче е умряла Клеопатра?

 

В летописите на Плутарх се споменава алтернативна версия за смъртта й - поглъщане на отрова. Той дори обяснява как точно го е направила - донесла е отровата със себе си в кух гребен, който е държала скрит в косите си.

 

Започва тестване на отрови, за да се докаже или опровергае това предположение. Браун иска да разбере дали отрова може да убие Клеопатра за времето от изпращането на писмото й да намирането й мъртва от пазачите. Обикновено смъртта настъпва часове след поглъщането. Оказва се, че тази версия за самоубийство е просто нелогична.

 

Какво в действителност се е случило с Клеопатра?

 

Браун изключва ухапване и отрова като причини за смъртта и смята самоубийството за малко вероятно, защото има съществен детайл, който го прави неправдоподобно - предсмъртното писмо. Самоубийците не пишат писма, за да ги предадат на други хора. Те пишат такова писмо и го оставят до себе си, където да бъде намерено.

 

Това е откритието, което променя разследването на Браун

от самоубийство на убийство

 И тя решава да намери убиеца на Клеопатра. Търси някой, който е имал шанса и мотива за извършване на престъпление срещу кралицата. За Браун има само един човек, който може да го е направил - човекът, който контролира местопрестъплението. И Октавиан изглежда добър вариант за заподозрян. Той е наследник на имотите и положението на Юлий Цезар, но е наследил и политическите амбиции на великия си вуйчо - да превърне Рим от република в диктатура под ръководството на един силен лидер - самият Октавиан. На пътя му има едно препятствие - мъж, който също храни амбиции да стане единствен господар на Рим - Марк Антоний. След смъртта на Цезар Октавиан контролира Западната Римска империя, а Марк Антоний управлява Източната. Марк Антоний се съюзява с Клеопатра и Октавиан открива оръжието, с което ще действа. Той атакува Клеопатра и й създава образ, включващ всичко, което Рим мрази. Тя използва секс, за да подмами този нещастен човек. Тя е убийца и я описват като проститутка. Конфронтацията ескалира във война, а победителят ще е начело на империята. Използвайки Клеопатра като пионка, Октавиан играе добре обмислена игра. Когато генералът обявява война, той решава да я обяви на Клеопатра и по този начин насочва войната срещу кралица на чужда държава, а не срещу друг римски генерал.

 

Профилът на Октавиан започва да придобива форма. За Браун той е гениален шахматист и постепенно елиминира Клеопатра. Октавиан е в Александрия, контролира всичко, но Браун открива проблем. Според източниците

Октавиан искал Клеопатра жива

 Те твърдят, че той възнамерявал да я унижава, водейки я в триумфална процесия, преминаваща по улиците на Рим. Било е често срещана практика победените владетели на чуждестранни страни да се довеждат и показват в Рим.

 

Ако това е вярно, Браун има проблем с мотива. В Рим тя научава повече за характера на Октавиан. След победата над Клеопатра той става първият император на новата ера. Променя името си на Август скоро след като побеждава Клеопатра, превръща Рим във величествен град, а земите си в славна империя.

 

Започнал да се нарича "син на божественото" и създал собствения си образ по същия начин, както скалъпва образа на Клеопатра. Неговият великолепен автопортрет, озаглавен "Постиженията на божествения Август", може да е повлиял върху творбите на Плутарх и Дио Касиус. Съществуват предположения, че те всъщност са продължение на мемоарите на Август и затова може тези творби да представят гледната точка на самия Август. А той искал да види самоубийството на Клеопатра обрисувано...

 

И понеже най-добрият враг е мъртвият, Октавиан вероятно обмислил края й и е решил, че не си заслужава риска. Ако Клеопатра бе доживяла да стигне до тържестващия Рим, кой знае какво е щяло да се случи.

 

Той е имал възможност. Контролирал е местопрестъплението, можел е да влияе върху писмените източници. Но дали е имал мотив да извърши хладнокръвно убийство?

 

И Браун търси мотив. Открива в историята  Цезарион, синът на Клеопатра. Той представлява лично предизвикателство към Октавиан. Като син на Юлий Цезар по рождение Цезарион може да предяви претенциите си за император на Рим.

Детето е заплаха за трона на Рим

 защото е прекият потомък на Юлий Цезар, който няма други деца.

 

Според преценката на Браун Октавиан няма да се спре пред нищо, за да унищожи Цезарион и Клеопатра. Тя изпраща момчето на юг, свидетелства Плутарх, но след нейната смърт Октавиан го преследва и убива. Нито един източник не обръща внимание на убийството. Браун твърди, че става дума за пропагандата на Август, който е имал шанса да пренапише историята след това.

 

Пат Браун изгражда онова, което смята за приемлив вариант за смъртта на кралицата. И това не е историческа версия, а нейна собствена. Октавиан се намира пред много труден избор: той може да я остави жива и да преживее чуден триумф, или да я убие и да елиминира това, което заплашва живота и бъдещето му. Ето истинската цел, която е преследвал. Искал е да я убие, но да бъде сигурен, че това убийство няма да бъде приписано на него, и ще съчини история, която да го отдалечи от престъплението.

 

Версията на Пат Браун може би е истинската история. Тя вярва, че най-известната жертва на самоубийство е била брутално убита.

 

Изминали са 2030 години от смъртта на Клеопатра, но аз съм убедена, че това е било убийство, категорична е криминалистката. И вярвам, че ще открием кой го е направил. Клеопатра е била последната владетелка на славна цивилизация. След 3000 години настъпва краят на египетската империя.

 

Със смъртта на Клеопатра Октавиан присъединява Египет към империята си. Но победената кралица може би печели войната. Иронията е в това, че пропагандата на Октавиан Август помага за раждането на тази легенда. А 2000 години по-късно Клеопатра продължава да съществува в спомените.

 

Представете си, ако Клеопатра беше оцеляла, колко различна можеше да е историята на света, предполага Пат Браун.

 

 

 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ