28 Ноември 2020събота19:32 ч.

"Трябва да има поне една социална помощ, която да бъде за всички, защото българските деца са с равни права и всяко българско дете трябва да се чувства достоен гражданин на тази страна", каза Сачева

Детските надбавки - само предизборно

Властта готви още 4,5 милиарда лева заем за държавата догодина

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 1304

След многобройните изказвания и внушения на властта, че детските надбавки стават безусловни и ще се дават за всички, се оказва, че обещанието е предизборно. Това стана ясно от проекта на Бюджет 2021, в който е записано, че те ще се получават само година. Премиерът Борисов и социалната министърка Деница Сачева неведнъж се хвалиха с универсалните надбавки, но се оказа, че парите ще се дават временно. Сачева дори заяви, че и през ум не й минава чрез социална политика да се купуват гласове, защото било неморално.

Властта се кани да тегли заеми и догодина. Проектобюджетът предвижда нов дълг до 4,5 млрд. лв.

Изненада в бюджета за 2021 г. - детските надбавки ще са за всички деца само за една година. След края на 2021 г. отново се връща условието те да се дават на семейства с доход под определена граница. Окончателно подоходният критерий отпада само за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, която от следващата година се увеличава от 250 на 300 лв.

Внушението, че детските добавки ще бъдат универсални не само за една година, дойде от изказвания на социалния министър Деница Сачева. Изненадата със срока на действие на универсалната добавка е заложена в параграф 10 на законопроекта за бюджета. Според него член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който изисква подоходен тест, не се прилага от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2021 г. 

И премиерът, и Сачева няколко пъти се хвалиха с универсалните детски, но и двамата премълчаваха факта, че ще ги въведат само за една година. На съмненията, че това е предизборно купуване на гласове, Сачева отговори: "Не ми минава през ума, че чрез социалната политика могат да се купуват гласове, защото смятам, че това е неморално. Това, което ми минава през ума е, че ние трябва да направим това, което смятаме за справедливо и отговорно, а който го оценява и който смята, че ние работим в полза на държавата, е свободен да даде своя глас, както прецени".

Бюджетът на държавата за 2021 г. е планиран с дефицит от 4,9 млрд. лв., което е 3,9% от очаквания БВП, стана ясно от публикувания от финансовото министерство проект. В същото време за тази година превишението на разходите над събраните приходи ще надхвърли 5,2 млрд. лв., което е дефицит от 4,4%. Сумата е много по-голяма от заложения недостиг от 3,5 млрд. лв. с актуализацията на бюджета през пролетта. Така Народното събрание ще са наложи да гласува трета корекция на основния финансов закон на държавата.

От средногодишната бюджетна прогноза става ясно, че държавният бюджет ще е на дефицит до 2023 г. В следващите три години на касова основа той ще намалява от 4,4% от БВП през 2020 г. до 1,8% от БВП през 2023 г. От финансовото министерство уточняват, че ако от обхвата на бюджетното салдо се изключи ефектът от временните мерки заради КОВИД-19, предвидени за 2020 и 2021 г., "дефицитът се задържа в рамките на ограничението на националните фискални правила, като варира между 1,5 и 2% от БВП".

Проектобюджетът предвижда възможност за теглене на нов дълг до 4,5 млрд. лв. догодина, като в края на 2021 г. максималният дълг на страната ще достигне 31.9 млрд. лева.

Заложените приходи през 2021 г. са в размер на 47,645 млрд. лв., от които 25,464 млрд. ще са от данъчни постъпления. Планирани разходи са 52,532 млрд. лв., като приоритет щели да са доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика, както и отбраната.

Догодина минималната заплата се увеличава с 40 лв. на 650 лв. Ще бъде постигнато и планираното удвояване на учителските заплати спрямо 2017 г., като за целта са разчетени 360 млн. лв. и 57,8 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал. Бюджет 2021 предвижда ръст с 10% на заплатите на бюджетните служители. Разчетено е и увеличение на възнагражденията на персонала на изборни длъжности и за заетите в системата на съдебната власт. Повече пари са планирани за образование - 5,643 млрд. лв., което е 4,6% от БВП, и за здравеопазване - 6,433 млрд. лв. или 5,2% от БВП.

Най-голямо е перото за социално осигуряване и подпомагане - 18,193 млрд. лв. или 14,6% от БВП, като тук основното нарастване на разходите е заради увеличението на пенсиите.

Отбраната ще получи 1,69% от БВП, което е с 0,05% повече. Осигурени са средства за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ