25 Май 2020понеделник09:27 ч.

Млади таланти

Децата от "Таласъмче" представят мюзикъла "Последното желание"

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 1200

Преди 26 века на един роб с остър ум на име Езоп му хрумнало да изрича неприятните истини на господаря си, разказвайки му истории, чиито герои са животни. Така истината можела да се възприеме по-безболезнено. Много по-късно във Франция през XVII век царувал Кралят Слънце (Луи XIV), а басните съчинявал Жан дьо Лафонтен. Поуката от тях е как да живеем и какви да бъдем. В баснята "Щурецът и мравката" щурецът свирил цяло лято и веселил с песните си мравките, за да бъде трудът им по-лек. Щом задухали студените ветрове и наближила зимата, той се оказал без храна и... се сетил за мравката. Може и да му помогне - нали е богата. Но тя го изгонила и щурецът останал сам с нещастието си. Не очаквай помощ от тези, които не оценяват труда ти!
Тъжна басня се получила... Така се родила "нова басня", превърната в сценична приказка и вдъхновила мюзикъла "Последното желание". В него има и приключение, и определена нравствена идея. Щурецът попада в опасна ситуация, но го спасява желанието му за справедливост. "Последното желание" е сценична адаптация по баснята на Лафонтен "Щурецът и мравката" и едноименната пиеса на Орлин Василев. Тя е в съзвучие с реалните проблеми на днешното общество - справедливост, добродетелност, правото на избор, откриването и приемането на другия; надеждите, разочарованията и амбициите на хората. Сложните вокални партии, хореографските фрагменти и актьорските задачи са амбициозна провокация за таланта и уменията на нашите възпитаници. Това разказа за ДУМА Димитър Костанцалиев - композитор, създател и ръководител на Детската вокално-театрална формация "Таласъмче". Младите актьори ще представят мюзикъла на 28 септември и 12 октомври от 18 ч. на Открита арт сцена на "Шипка" 34, в Руския културно-информационен център в София.
Сценичната адаптация на баснята и пиесата е дело на Бойка Ангелова и Тодор Янкулов, който е и режисьор на спектакъла. Музиката и аранжиментът са на Димитър Костанцалиев, хореография Юлиана Томова, сценография и костюми Любка Недялкова и Диана Христоскова, графичен дизайн Яна Костанцалиева. В ролите ще видим Александър Йосифов, Боян Юруков, Боян Елизарьев, Валентина Самарджиева, Вероника Пейкова, Даниел Ганев, Ива Сомлева, Константин Косев, Лилия Атанасова, Мая Янарис, Мартина Иванова, Никола Петков, Огнян Чернокожев, Преслава Попова, Рада Попова, Рая Тенева, Росана Чакърова.
Билети може да се купят на ticketsbg.com и от билетната каса на "Кантус фирмус" в зала "България".
В ДВТФ "Таласъмче" участват деца на възраст между 4 и 18 години. Репертоарът им съдържа детска забавна музика, църковно-славянски песнопения, класически и народни песни, както и съвременна попмузика. Групата има издадени 15 албума, има поставени 13 мюзикъла и музикално-сценични спектакли; участва в съвместни продукции на НМТ "Стефан Македонски", в празнични програми на БНР, БНТ, частните радиопрограми, детските утра в рамките на Нова българска музика, благотворителни изяви и концерти. "Таласъмче" печели награди в наши и международни конкурси за детска и популярна музика. През последните десет години формацията постигна забележителни резултати на престижни международни форуми за хорова музика.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ