20 Октомври 2021сряда14:36 ч.

Деца просят навън

/ брой: 156

автор:Ева Костова

visibility 117

Деца просят навън. Те не играят. Те протягат ръка. Сигналите за това зачестяват в летния сезон. Само през първото шестмесечие на тази година просещите деца са с 45 на сто повече. Не само в София, но и в цялата страна. От Държавната агенция за закрила на децата отново съобщават, че социалните работници не могат сами да се справят с проблема, че трябва да се координират действията на всички ангажирани институции по места, за да има реални резултати. Как точно да стане координацията не е много ясно... 

Проблемът с това социално насилие се повтаря всяка година. Обявява се тревога, но всичко е ден до пладне, особено когато държавата се тресе по всички линии. Предполага се, че зад просията има организиран нещо като профсъюз със своите тартори. Но тези босове обикновено остават безлики и трудно уловими, за да бъдат дадени на съд. 

А дали само организираната мрежа вкарва децата в просията и ги кара да продават малки предмети и балони, да мият стъкла на коли по най-натоварените улици? Близо 40 на сто от децата на България са търпели материални лишения за 2019 г. Родителите на всяко четвърто дете не могат да му купят книга, за над 17 на сто няма пари за рождения ден, 26 на сто нямат втори чифт обувки... И децата носят дрехи втора употреба или доизносват подарени им неща от приятелски семейства. Ядат некачествени храни като всички. Те трудно сменят прашните жеги с ваканция на море или планина, тъй като милион българи тази година остават без почивка поради безпаричие. Така се стига до тъжната национална статистика - според НСИ 30 на сто от децата в България са в риск от бедност. От там отбелязват, че ситуацията е в пряка връзка с положението на родителите им. Над 1,6 милиона българи живеят в бедност.

Казват, че на богатите всичко им е бедно - и градинарят, и гувернантката, и домашната помощничка... На бедните обаче и децата им са бедни. Кой ще им върне детството?

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ