05 Март 2024вторник05:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Животописи

Детето

/ брой: 153

автор:Тодор Коруев

visibility 2062

Съжалявам, че този текст, за мен - истинска находка, не ми попадна преди 1 юни Деня на детето, та да ми влезе в работа. Но пък си и мисля, че за децата може да се пише не само на празника им. Още повече, че в тоя дух е прочетеното в кн. 2 от 1932 г. на "Дом и училище" - списание за популяризиране възпитателната наука и практика, редактор: Димитър п.Николов: "Засега Денят на детето остава още само празник на децата. А би имало смисъл неговото празнуване, ако той бъде празник на всички граждани. В тоя ден трябва да се подчертава ценността на детето и да се припомнят и втълпяват у възрастните задълженията, които те имат и които поемат спрямо децата." Моят приятел Любо Янов казваше, че 1 юни трябва да се чества като най-големия празник на човечеството, защото всички хора на този свят са настоящи или бивши деца. Бойко Борисов и той е бил дете. И то какво! Симеон Кобургготски, на когото Бойко беше бодигард, също, но дете-цар. А за настоящо дете, според закона, се брои всяко физическо лице до 18 години.
Но да се върнем към "Дом и училище", там авторът припомня, че България официално се е присъединила към Женевската декларация за правата на детето, за да изброи задълженията по нея: "I. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно. II. Гладното дете трябва да бъде нахранено; болното дете да бъде лекувано; недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени; заблудените деца трябва да бъдат вразумени; сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани. III. Детето трябва първо да получава помощ във време на бедствие. IV. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористване. V. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите качества то трябва да употреби в услуга на своите братя". И авторът се пита изпълняват ли се тези задължения.
И на мен започнаха да ми идват едни въпроси. А отговорите биха били приблизително такива:
I. Българската челяд е обречена да не се развива правилно телесно и душевно. Освен семейството и обществото за нея се грижат няколко министерства, има и агенция за нейната закрила, а фондациите и асоциациите нямат чет. А детето е оставено без защита. През 2009 г. над 2000 деца са пострадали от престъпления, 1300 през 2008 г. са ранени от катастрофи по пътищата и улиците. Убийствата, отвличанията и принуждаването към проституция са се увеличили два пъти. Никой не знае кой ще бъде следващият Веско, изчезналото дете, чието телце бе намерено в Искър! Кой ще върне безследно изчезналите деца (вече са 64) на агонизиращите им родители? Наред с надписа "Търси се изгубено куче" ще видите изстрадания зов "Издирва се детето ми". Ужас! България е сред седемте страни в Европа с отрицателен естествен прираст. В сравнение с 1990 г. децата у нас са намалели с 28.8 на сто, с тях и детските градини с 50 на сто, а училищата са с 37 на сто по-малко от тогава. II.Гладните деца няма кой да нахрани, за болните парите не стигат, недоразвитите са оставени на произвола, улицата и наркотиците решават съдбата на заблудените, сираците и изоставените са в зарешетени домове и живуркат в очакване някоя леля от Швеция да ги отведе оттук. Милион и половина читав наш народ се пръсна по света и челядта му ще остане там и ще скъса с българския език. III. За съжаление обрулената държава е и глуха - децата и да викат "Спасете нашите души", няма кой да ги чуе. И сляпа е. Деца раждат деца и ги хвърлят на боклука. Пеленачета мрат при неизяснени обстоятелства. IV. Подрастващите имат един открит лист - към кражби, проституция, наркотици, просия. 25 на сто от турчетата и 65 на сто от циганчетата не могат да четат и пишат. V. "Най-добрите си качества" проявяват в агресията си срещу връстниците си. Не се забравят случаите в Перник, Пловдив, Варна, София - деца убиват деца с жестокостта на изпечени садисти. А след като видях момичета да се налагат с необяснима злост, окончателно разбрах, че няма сила да се спре агресията, защото е превърната в култ от ненормалната ни държава, потъпкала семейните ценности, християнските добродетели и простите човешки правила за общуване.
Когато патрицианките отиват на гости на Корнелия и поискали да видят нейните съкровища, естествено очаквали да им покаже бижутата си, а тя ги води в спалнята, открива люлката и показва спящите братя Гракхи. Това е нейното съкровище. Съкровището на България са децата. Но у нас има милост за олигарсите и мафиотите, за мутрите, за некадърните политици, за корумпираните, за педофилите, за насилниците, за пияните шофьори-убийци, но за децата - милост няма.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1225

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1094

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1227

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1290

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1089

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1200

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ