14 Април 2021сряда22:16 ч.

Снимка личен архив

Срещи

"Destiny квартет": С музиката си докосваме и създаваме настроение

Човек трябва да влага сърце, да вярва и да не се отказва, убедени са талантливите инструменталистки

/ брой: 59

автор:Альона Нейкова

visibility 1619

"DESTINY КВАРТЕТ" е най-популярната кросоувър формация в България. Гергана Алексиева (цигулка), Звезделина Халтъкова (цигулка), Лора Петрова (цигулка) и македонката Мая Михайловска (виолончело) са четири прекрасни момичета, които не само владеят музикалната магия, но и я съчетават с професионално изпълнение и атрактивна визия. В тяхна запазена марка се превърна богатият репертоар от модерни аранжименти на произведения от класически композитори, филмови шедьоври и етномотиви, с които носят очарование и абсолютен екстаз на публиката.

"Тина Търнър ни аплодира в Италия"

"Най-доброто от нас тепърва предстои"

"Публичните изяви паднаха с 90%, но желанието за творчество и вдъхновение не намалява"

"Социалните платформи се задръстиха и с много празен пълнеж"

- Съдбата ли ви събра в "Destiny квартет" или любовта към музиката?

Гери: И двете! Съдбата ни срещна преди 6 години, но отдадеността към музиката, амбицията да се развиваме заедно и да покоряваме световни сцени - са нещата, които ни държат заедно.

- Колко дълъг бе пътят ви до голямата сцена?

Звезди: Резултатите не идват мигновено, нужно е търпение. Ние сме късметлии, защото усилията ни бяха възнаградени и творчеството ни днес е оценено от българската и световната публика. Били сме част от изключително престижни събития във Франция, Англия, Белгия, Сърбия, Украйна, Италия и много други държави. Тина Търнър ни аплодира в Италия. Това са неща, за които дори не сме и мечтали.

- Какво се промени, когато станахте част от музикална формация?

Лора: Работата ми с "Destiny" ме промени много. Помогна ми да се обогатя както професионално, така и духовно. Благодарна съм за хубавите преживявания с квартета, за опита, който натрупах, и за хилядите неща, които научих.

Мая: И при мен се промениха много неща, откакто станах част от квартета. Участия (за жалост, не толкова, колкото ни се иска през последната година), два нови видеоклипа, фотосесии с момичетата, фенове и от България. Преди всичко фактът, че станах част от известна група, която в продължение на 5 години изгради репутация на световната сцена, е специална привилегия и чест за мен.

- Вие сте първата българска кросоувър формация с над 1 милион гледания в YouTube. Вярвахте ли, че това е възможно? Важни ли са за вас подобни интернет канали и социални мрежи за популяризирането на творчеството ви?

Звезди: Вече са близо 5 милиона и сме безкрайно щастливи! Гледанията не са били самоцел. Човек трябва да прави нещата добре, да изпипва, да влага сърце, да вярва и да не се отказва!

Колкото до социалните медии и платформи, светът сега функционира така. Ние сме там, за да представяме творчеството си, и благодарение на тях достигаме до нова аудитория по целия свят. Но същите тези социални платформи се задръстиха и с много празен пълнеж. Човек трябва да има какво да покаже, преди да застане пред камерата или микрофона.

Гери: Интернет дава неподозирани възможности! Ето, например, последната радост за нас е, че именно парчето ни с най-много гледания El Choclo бе забелязано от продуцентите на "Моята голяма луда гръцка сватба" и влезе в официалния трейлър на най-новата им продукция - "Танго Шалом". Очакваме с нетърпение филма у нас.

- Кое е най-необичайното място, на което сте се изявявали?

Звезди: Освен за свирене в автобус по време на турне и на площада на възхитителния град Позитано в 5 ч. сутринта, се сещам за едно нетипично място и много забавна случка! С момичетата бяхме поканени на участие в Белград и самото мероприятие се състоя на корабче. Свирихме в движение, вятърът повяваше лъковете и беше истинско геройство да задържим звука "на място". По-късно вечерта отидохме да вечеряме в прекрасно ресторантче с уютна градина. Там имаше местни музиканти от ромски произход, които естествено музицираха върху познати балкански мелодии. Както се и очакваше, те дойдоха да посвирят и около нашата маса, без да подозират, че сме колеги. Между парчетата наш партньор и приятел от компанията помоли цигуларя да види цигулката му и просто ми я връчи. Аз попитах видимо развеселения и не дотам трезвен музикант дали инструментът е настроен, а той убедено просто ми каза: "Работи, работи." Най-неочаквано за цялото заведение и изпълнителите пред нас аз засвирих нашата (от "Destiny" репертоара) "Буба Мара" и настана невероятен фурор! Хората от масите запляскаха, ромите запяха и се получи толкова неочаквано забавление, че още мимическите бръчици около очите ми потрепват при мисълта за този сладък спомен! :)))

- Наричат квартета ви "една от най-успешните и популярни струнни формации у нас". Как приемате подобни определения? Кое за вас е по-важно - мнението на критиците или как ви приема публиката?

Гери: Ние сме повече от щастливи, че двете мнения съвпадат. Доказват го признанията, поканите за участия и блясъкът в очите на публиката ни!

Лора: Музиката е универсално изкуство, което достига до всеки човек, независимо дали е критик или обикновен слушател. Но аз винаги съм ценяла най-много неподправеното и истинското мнение на публиката. Усмивките по лицата на хората и настроенията, които нашата музика създава, са истинско щастие за мен.

- Как се стигна до изпълняването на нова версия на обичаната песен "Йовано, Йованке", която записахте с Дац & Александар? Чия бе идеята? Веднага ли повярвахте в нея? Колко време ви отне реализацията й?

Гери: При последното ми гостуване в Македония общ приятел много държеше да ни запознае със симпатягите Дац и Александар. Още в първите минути си говорихме за музика. Аз им предложих любим инструментален вариант на "Йовано, Йованке", а те запяха. Химията се усети във въздуха и бе решено - "Договорено! Правиме го!", както каза Дац след тази първа среща.

- Какво е отношението ви към парчето "Корона, чао" на македонското дуо, което го превърна в любимци на българската публика? 

Звезди: Изключително сладко и находчиво от страна на Дац и Алекс да вместят точно такъв актуален текст в тази толкова популярна, мелодична и любима италианска канцонета. Нямаше как да не предизвикат искрена усмивка и да осигурят малка разтуха за ума в тежките месеци, през които преминавахме и все още преминаваме.

Мая: Парчето се появи в подходящия момент и подейства много освежаващо на музикалната сцена в региона ни. 

- Видеото към "Йовано, Йованке" за отрицателно време събра над 55 хиляди гледания. Как оценявате този факт? За кого мислите, че е интересна точно тази версия на композицията? Представяте ли си по някакъв начин хората, които я слушат (и гледат)?

Лора: Фактът, че видеото събра толкова много гледания само за няколко дни, ни радва изключително много. Това е страхотно признание, а и всъщност е най-голямата награда за всички, които участваха в този проект. Представям си почудата у някои хора и размислите им за това как един квартет от класически инструменти може да поднесе музиката по толкова завладяващ и докосващ начин.

- Как избрахте именно Националния музей "Земята и хората" за снимките на клипа? Колко продължиха те? Кое беше най-любопитното в този процес?

Мая: Отне време да се намери подходящо място за заснемане на видеото и мисля, че в крайна сметка Гери направи фантастичен избор. Не бях ходила там (Мая е от Скопие - б.р.). Пространството е вълшебно и всички тези естествени камъни и кристали внесоха допълнително вдъхновение в работния процес.

Гери: Локацията беше предложение на нашия режисьор Тодор Чапкънов. Ръководството на музея хареса идеята и ни разреши да снимаме. Много сме щастливи и благодарни за тази възможност. Трябваше да снимаме в един ден, тъй като Александар и Дац бяха дошли специално за това. Снимките продължиха около 12 часа. Най-интересното беше създаването на тези дълги кадри и подреждането им в невидима "хореография". За мен е впечатляващо как Тошко управляваше този много сложен процес, включващ 13 артиста и огромен технически екип. Нито веднъж не повиши тон, не се скара, а виковете му бяха само радостни възгласи. Зареди всички участници с много положителна енергия и усещането, че са включени в нещо много специално! И то се случи - комбинацията от красива музика и прекрасна видеореализация. Това за мен е обяснението на високата гледаемост на видеото от самото начало.

- С тази колаборация и актуализирането на "Йовано, Йованке" отправяте и послание, в което казвате "Не - на омразата, и да - на любовта". Музиката ли е най-подходящият начин повече хора да осъзнаят колко е важен именно сега този апел?

Звезди: За нас определено музиката е езикът, на който се изразяваме най-успешно и убедително. Разчитаме, че тази балканска мелодия искрено би извикала чувство за обща балканска принадлежност и поне за малко би разграничила политическото от сърдечното.

- Имате ли интерес към други фолклорни песни, които да изсвирите на класическите си инструменти? 

Гери: Да, нашият композитор Маурицио Абени харесва балканската музика и смята, че трябва да присъства в по-голяма степен в нашия репертоар. Отличава ни от другите подобни състави, притежава силен заряд и колорит. Ние я носим в кръвта си и сме радостни, че с негова помощ я преоткриваме и й даваме нов живот.

- Как ви се отрази пандемията? Може ли подобна ситуация да е вдъхновение за творчество или, напротив, действа обезкуражаващо?

Мая: Пандемията доведе до фундаментални промени навсякъде, във всяка сфера, особено при нас, в музиката. Публичните изяви паднаха с 90%, но желанието за творчество и вдъхновение не намалява, напротив, появяват се нови идеи и достатъчно време, за да ги реализираме. Само през януари успяхме да запишем 4 нови композиции, една от които - "Йовано, Йованке". Така че - най-доброто от нас тепърва предстои.

https://www.youtube.com/watch?v=xVgUKgORUnc

https://www.youtube.com/channel/UCOPo5WtmZzWCPyyobTWdANw

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ