08 Октомври 2024вторник19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

50 нюанса тъпо

/ брой: 191

visibility 838

Емил ЙОТОВСКИ

Живеем в активно мероприятие, в коeто всячески се предлага четенето да бъде заменено от гледане и слушане. Мечтана цел е книгите да бъдат заменени с файлове, мемета или в краен случай с комикси. Мислите да се сведат до постове в социалните мрежи, които да се съревновават за лайкове. И съответно по-тъпите да са по-харесвани, защото са по-яки. Нали така?
Освен това четенето трябва да се дискредитира отвътре. Да се обезсмисли. Да се сведе до нивото на шум и действие, което уврежда зрението. За целта е необходимо да се бълва литература, която да бъде ментално, смислово и политически безопасна. Тоест тъпа. Четящите хора да бъдат принудени да четат глупости и безсмислени текстове. Нюансите на тази тъпота да са безкрайни. При това литературните девиации трябва да са дълги, събрани в книги с максимално ефектни корици. За останалото ще се погрижи маркетингът.
За целта се толерират писатели, склонни към литературни безсилия или крайно неталантливи такива. Как се промотира писането без разбиране? Ще бъде награждавано с всевъзможни награди. Знам какво си мислите, но скоро същото това, което си мислите, ще ви се види песен. Ще завалят романи за непреходната гейска любов, любящото мигрантско сърце, етнически мазни от всякакъв характер и всичко ще бъде опаковано и продавано на рециклирана хартия. Но това е процес. Ако не вярвате - опитайте се да изброите трима от Нобеловите лауреати за литература от последните тридесет години? Не, бе! Един кажете!
Писателите нищописци се ухажват от медиите и от още по-големите нещастници, обединени в критични съсловия с функциите на шпиц команди. Цялото това политическо течение се маскира под воала на някаква нова вълна в литературата, съвременното нормално, глобално, устойчивото, съвършено новото и т.н. И съответно се потискат всички, които проявяват твърдоглавие и какъвто и да е вид несъгласие с гореописаните нови течения. Повярвайте, скоро теченията в литературата ще бъдат повече от половете. Ще видите...
Четенето ще бъде изтласкано в периферията на обществото и неминуемо ще се превърне в нещо средно между архаизъм и неприемлива чалга. Читателите ще станат странници, които ще се карат за храна и ще се събират по мазетата да си говорят някакви техни си безсмислици.
Което е и целта - ние и нашите деца да бъдем устойчиви идиоти, които да се подчиняваме на всяка една глупост, спусната ни отгоре.
Ако всичко върви по план, последното изречение, което току-що прочетохте, ще ви кара да се чувствате горди, защото ще разберете от него единствено, че сте устойчиви.
Е? Вече има ли горди?

Факти бг, със съкращения

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 191

Властта спешно отпусна пари за земеделци и животновъди

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 191

У нас можело да се съхранява отработеното ядрено гориво до 2032 г.

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 191

Българите най-често изолират дома си, за да пестят ток

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 191

Салвини обвини ЕК в "екотероризъм"

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 191

Социалистите в Гърция избират нов лидер

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 191

"Хизбула": Няма място за Израел в региона

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 191

Накратко

автор:Дума

visibility 1009

/ брой: 191

Кървава годишнина

автор:Юри Михалков

visibility 726

/ брой: 191

Контрол

автор:Барбара Пейчинова

visibility 898

/ брой: 191

50 нюанса тъпо

visibility 718

/ брой: 191

Млада вълна срещу обичайните заподозрени в 23 МИР

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ