23 Май 2019четвъртък18:42 ч.

Интервю

Десислав Тасков: Нужна е единна лекарствена политика на европейско ниво

След победата на 26 май и след предсрочния парламентарен вот БСП ще започне реалната инвестиция в здравеопазването, заявява кандидатът за ЕП от "БСП за България"

/ брой: 91

автор:Юлия Кулинска

visibility 657

Д-р Десислав ТАСКОВ е на 47 години. Магистър е по медицина от Медицинския университет във Варна. Работи като уролог в Онкологичната болница във Варна. Управител е на МБАЛ "Каварна". Д-р Тасков е председател на БСП в Аксаково и зам.-председател на ОблС на партията във Варна.

Владее испански, италиански, английски и руски език.

"ЕС трябва да стане символ на социалната политика и за това ще допринесат евродепутатите социалисти"

- Най-важният акцент във "Визия за Европа" е, че социалистите ще работят в ЕП за по-социална и по-справедлива Европа. Как промяната ще се усети от обикновения българин?

- Обикновеният българин иска да бъде малко по-обгрижван от Европа. В малките градове и в селата хората се чувстват като втора ръка европейци. Българите искат по-социален и по-справедлив Европейски съюз. Трябва да признаем, че политиките, които се обсъждат в съюза, са все още доста далечни и непознати за хората. Въпреки милионите европари, които се наливат в някои региони на държавата, те не виждат реално подобрение на живота си. 

Най-големият проблем на българите са ниските доходи и пенсии и липсата на перспектива да останеш в България. Младите са в чужбина. Масово бабите и дядовците се научиха да работят със скайп, за да могат да общуват с децата и внуците си. Тъжно, много тъжно. 

У нас има тежко социално неравенство, граничещо със страхотна бедност. На много места хората трудно осигуряват дори прехраната си. Затова Европа трябва да бъде по-социална. Затова трябва да настояваме в ЕП за единни европейски заплати и пенсии, за да могат българите да живеят по-добре.  

- Какви ще са вашите приоритети в Европарламента? Какви политики ще отстоявате в интерес на сънародниците си?

- Ще работя за промяната в ЕС, който да гарантира равнопоставеност на всички държави членки и който създава условия за социална сигурност и устойчиво развитие. Ще работя за прилагане на Европейския стълб на социалните права, с който ще се постигнат високи социални стандарти, социална защита за всеки, достойно заплащане, преодоляване на разликите в заплащането на мъжете и жените за еднакъв труд. Ще настоявам за създаване и прилагане на Европейска детска гаранция, която ще осигури на всяко дете качествено образование, жилище, храна и здравни услуги. Нужна е Европейска програма за борба с бедността.

Национален проблем и европейска тема е фактът, че в България имаме разграждаща се здравна инфраструктура, протести на педиатри, медицинските сестри са на улицата. На европейско ниво е необходима единна лекарствена политика. Освен сухите числа, които виждаме в статистиката как живеят българите, когато говориш очи в очи, разбираш, че драмата при тях е голяма. Единствени сме в света, където болниците са търговски дружества. Обръщаме темата здраве на тема пари. Частни болници има в много държави, но те не са регистрирани като търговски дружества. Намаляваме като нация прогресивно, парите за здраве се увеличават, а в същото време нито пациентите, нито лекарите са доволни. Наливат се пари от пусто в празно в един нереформиран сектор. Продължаваме да лекуваме хората по клинични пътеки и както трудът на лекарите, така и на медицинските сестри трябва да се остойности. 

Трябва да се увеличи ролята на държавата в сектора, свързан с обществените поръчки, и да бъде ясно кое колко струва, за да видим реално какъв е секторът, за да го направим достъпен за всички. Превенцията и профилактиката са много важни, но не само в големите градове. Профилактиката трябва да обхване и малките общински болници. По този начин още 2 милиона и половина ще имат достъп до тях. Иначе те никога няма да отидат профилактично на преглед от Гоце Делчев в София.

ГЕРБ не инвестират в общинските болници, защото при тях не може да се краде. А именно тези болници посрещат нуждите на хората в отдалечените райони. След победата на 26 май и след предсрочните парламентарни избори ще започнем реалната инвестиция в здравеопазването по места.   

- А какво ви казват хората по време на предизборната кампания? Какви са техните послания към българските евродепутати? 

- Лекар съм и хората споделят по-лесно и по-искрено с мен проблемите си. Не им обещавам неща, които няма да изпълня. Говоря с тях почтено и честно. Ако БСП е допуснала грешки, извинявам им се. Казвам на избирателите, че ние не обещаваме нещо, което няма да изпълним. 

При всички мои разговори българите искат промяна. Те я очакват от нас с надежда. На много от срещите идват хора, които през годините са се отдръпнали от БСП, давали са гласа си за други партии или въобще не са гласували. Сега се връщат при нас с вярата, че наистина можем да променим България. И ми казват, че харесват посланията ни. Казват ми, че пациентът трябва да е в центъра на една здравна система, и изразяват надежда, че БСП може да промени България. Социалистите казваме, че здраве не е равностойност на пари. Казваме, че медицината е невероятна наука, която помага на хората и която трябва да се развива в интерес на цялото общество. Здравеопазването е кауза. То трябва да е достъпно за всички, а не само за една елитарна част от обществото, както е в момента. Хората очакват промяната с вяра и надежда, които са по-силни от страха и апатията. 

- Защо българите трябва да гласуват за кандидатите на "БСП за България"? Какво може вие да им дадете в ЕП?

- БСП има конкретна програма за действие за промяна на Европа и България. ЕС трябва да стане символ на социалната политика и за това ще допринесат евродепутатите социалисти. Ще работим за намаляване на регионалните неравенства. Ще настояваме за справедливо разпределение и на инвестиции, и на доходи, и на европейски фондове. Не бива да делим градовете на малки и големи, а хората на първо и второ качество. В ЕП представителите на левицата ще бъдем гаранти, че в следващия програмен период европейските фондове ще достигнат до всяко населено място, независимо от това кой го управлява. 

БСП иска справедливост сега. А това означава достойни доходи и пенсии, достоен и справедлив живот за младите и за техните деца. Трябва да върнем младите у дома. Много е тъжно, когато добре подготвени хора, с добро образование и професии напускат страната поради липса на перспектива и надежда за по-добър живот. 

в ЕП ще настояваме за създаването на обща европейска прокуратура и ще подкрепим Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това ще бъде начинът да се следи как се разпределят европейските средства. Днес, вместо да ги получават хора, които реално искат да развиват бизнес, се усвояват неправомерно. 

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 97

7,3% по-малко българи са пътували за туризъм

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 97

Тереза Мей подава оставка на 24 май

автор:Дума

visibility 219

Тръмп може да подлежи на импийчмънт

автор:Дума

visibility 243

Русия предотврати терористичен акт

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 363

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 413

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 223

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ