28 Юли 2021сряда01:40 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Актуално

Десетте гряха на Нено Димов

Антиекоминистърът го отнесе заради пернишкото безводие и италианския боклук, но престъпленията му срещу природата започнаха още преди три години

/ брой: 11

автор:Ростислава Иванова

visibility 2526

Показно арестуваният Нено Димов заради водната криза в Перник и боклука от Италия ще остане в българската история като АНТИекоминистърът. Като се има предвид кадровото недоразумение, избрано за негов наследник - Емил Димитров-Ревизоро, засега Димов успешно се котира като най-абсурдния министър на околната среда и водите, който започна унищожителната си политика към природата още в първите дни на мандата. Зад всяко негово решение прозираше лобизъм за различни бизнес кръгове, с тежки последствия за околната среда. За целта бившият вече екоминистър, който преди седмица подаде оставка от ареста, не се свенеше да нарушава българското и европейското законодателство, от което следваха заплахи от ЕК за санкции към страната и дори ефективни глоби. Но и това не го спираше да следва лобистката си политика в МОСВ.

Недосегаемият 

Въпреки огромното обществено недоволство срещу Димов, който е първенец в кабинета "Борисов 3" по искане на оставката му от недоволни граждани и организации, той оставаше незасегнат от рекордните чистки на министри - цели 8 преди него. За първи път оставка заради антиекологичната му политика му бе поискана през август 2017 г., а през 2018 г. десетки хиляди български граждани в над 30 града, включително и в чужбина, протестираха срещу Нено Димов. Но въпреки многобройните доказателства за некомпетентните му решения, които нанесоха непоправими вреди на природата, за оставка на Димов изобщо не стана на въпрос. Оцеляваше, само защото е от квотата на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Политическото хамелеонство не подмина и Димов - някога в "синия" кабинет на Иван Костов той бе заместник на екоминистъра Евдокия Манева, но се изстреля начело на МОСВ като протеже на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Заради височайшата вицепремиерска подкрепа Димов остана три години на поста си, въпреки многото скандали, които забърка, неадекватните си изказвания и нерешени проблеми в сектора. В името на властта си Борисов пък три години се правеше на глух и сляп при всеки пореден протест на граждани и еколози, които искаха под прозореца му Неновата оставка. Сега на фона на настъпилата криза в управлението на околната среда и незапомнената криза в Пернишко, която заплашва над 200 000 души да останат без вода и да дойдат в София, за да свалят властта, Борисов най-накрая се сети да махне Нено Димов. 

След срамния край на доскорошния екоминистър, коалицията от екоорганизации "За да остане природа в България" призова правителството на ГЕРБ и ОП окончателно да изостави досегашната политика на поставяне на частните интереси над обществените, която води до катастрофа в областта на околната среда, водите, биоразнообразието и борбата с климатичните промени.

Престъпленията

Природозащитниците обобщават десет престъпни гряха на Димов:

1. Той лично е отговорен за бедственото положение с питейната вода на Перник. Управлението на водните ресурси е пряка отговорност на МОСВ. Освен към язовирите за питейни нужди, той блесна с безстопанственост и към реките, което настрои рибарите срещу правителството. Българските реки все повече биват убивани чрез строежи на малки ВЕЦ, изземване на баластра (последният драстичен пример  е изравянето на река Вит за материали за строителството на АМ "Хемус"), "почиствания" на корита и замърсявания от промишлени и селскостопански субекти.

2. Димов е отговорен за мръсния въздух в много български градове. Продължаващите обгазявания на Гълъбово със серен диоксид доведоха през 2019 г. до задвижване на наказателната процедура от ЕК, заради данни от българското правителство, "които показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на серен диоксид" в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи ТЕЦ. След осъдителното решение на съда на ЕС през 2017 г. за мръсния въздух в България, ЕК все още не е доволна от мерките, предприети от МОСВ по изпълнение на съдебното решение, и през 2018 г. изпрати официално писмо, че "е обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище." 

3. В последните три години МОСВ претърпя пълен провал в управлението на отпадъците. Кулминацията беше безконтролният внос и горенето на боклуци, лъснало след разкритията на полицията в Италия за незаконния бизнес на калабрийската мафия "Ндрангета", свързан с България. Карабинерите в Милано заловиха цяла влакова композиция с различни отпадъци, предназначени за страната ни. В същото време Димов твърдеше, че не знае и не е давал разрешителни, не казваше колко, кои фирми и какво количество боклуци внасят у нас. МОСВ продължава да подкрепя и изграждането на инсталация за горене на отпадъци до София.

4. Политиката на Димов освен, че застрашава здравето на българите, вече включи държавата в хоризонтални процедури за неизпълнение на европейското екозаконодателство за "Натура 2000", екологична оценка и ОВОС и има опасност в бъдеще това да доведе до санкции. Хоризонталните наказателни процедури показват, че всички превантивни контролни механизми за опазване на околната среда не функционират правилно или изобщо не функционират. ЕК има сериозни забележки за недостатъци и липси и при текущия и последващ контрол на самите решения на МОСВ. За неговото управление са отворени 14 нови наказателни процедури срещу България и продължават да се разглеждат 23 процедури, открити при предходни министри. 

5. Димов начело на МОСВ водеше кампания срещу екомрежата "Натура 2000" и срещу собствените ни учени и международно признати български специалисти по биоразнообразие. Министърът всяваше противопоставяне на различни части на обществото и не успяваше да балансира за решаване на нито един екологичен проблем, с който се е захванал.

6. Той се опита да прокара плановете за застрояване на Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша". И двата парка сега са без актуален план за управление, а софиянци не могат да ползват ски съоръженията на Витоша. Заради нежеланието на Нено Димов да одобри плана за управление на Природен парк "Българка" продължават да се изсичат поголовно естествени букови насаждения във вододайните зони на Габрово и Трявна. Природните паркове Странджа и Сините камъни също се изсичат безогледно заради липсата на планове за управление.

7. Под негово ръководство продължи презастрояването на Черноморието. България бе осъдена заради казуса Калиакра, докато продължават да никнат нелегални строежи в община Царево. На Димов не му направи впечатление и криминалното опожаряване и източване на Шабленското езеро и Дуранкулашкото езеро, извършени с разрешение на РИОСВ.

8. България може да се наложи да върне на ЕK близо 1 млрд. лв. за строежа на АМ "Струма" заради незаконно решение по ОВОС от 2017 г., подписано от Димов. Както стана ясно от коментарите на ЕК по апликационната форма за магистралата, избраното трасе унищожава Кресненското дефиле, нарушава евродирективите и се очаква да доведе до високи глоби и наказателни процедури. 

9. Нито един горскостопански план, приет по негово време, не е подложен на процедури по екологична оценка или не е извършена оценка за съвместимост с "Натура 2000". Това води на много места до преексплоатация на горите.

10. Криенето на информация за околната среда се превърна в масова практика от всички структури на МОСВ. През 2019 г. министерството получи антинaгpaдaтa "Kaтинap" на Програма "Достъп до информация" зa влoшaвaнe нa пpaктикитe пo пpeдocтaвянe нa дocтъп дo инфopмaция и пo-конкретно зa oткaзитe дa пpeдocтaви дocтъп дo paзpeшeния, кoитo e издaлo нa въглищни цeнтpaли дa изгapят oтпaдъци зa eкcпepимeнтaлни цeли - инфopмaция, cвъpзaнa cъc здpaвeтo и живoтa нa xopaтa.

Наследникът

Бакиите на Нено Димов, зависим от олигарсите, чиито интереси прокарваше, няма как да бъдат оправени от тотално некомпетентния му наследник Ревизоро. Издигането на пернишкия хитрец за екоминистър прозвуча като лош виц, но то е и символ на това корумпирано, некомпетентно, безсмислено и безхаберно правителство, което съществува без мисия и посока, само в името на оцеляването си. Едва ли обаче Ревизоро, за когото политическото хамелеонство никога не е било морален проблем, ще остане лоялен на патрона си Каракачанов. Той няма да реши нито един от проблемите в околната среда, но е напълно възможно да осветли част от престъпленията на предшественика си. Или поне да изкара на светло извършените от Нено нарушения в интерес на олигарси, различни от онези, които Ревизоро представлява... 

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ