13 Август 2020четвъртък11:57 ч.

Шефката на НАП твърде неуспешно опита да обори твърденията на проф. Румен Гечев, че в агенцията има хора с "интересно" образование

Депутатите приеха доклад без конкретика за теча в НАП

Управляващите отново изкривиха дебата и го обърнаха на обиди

/ брой: 36

автор:Павлета Давидова

visibility 902

Управляващото мнозинство за пореден път превърна във фарс важна за обществото тема - доклада на Временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелства около източването на информация от базата данни на НАП. Документът бе четен 45 мин., но след него останаха много въпроси, на които депутатите от БСП така и не получиха отговори. КЗЛД е констатирала, че НАП не е приложила подходящи мерки за защита на данните, в резултат на което е осъществен нерегламентиран достъп и са разпространени личните данни на 6 074 140 лица. Комисията препоръчва да се направят промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита на личните данни.

Заседанието обаче бе прекъснато, след като депутати си размениха остри реплики от трибуната, а след това продължиха и в залата. Гневът на управляващите бе предизвикан от констатацията на проф. Румен Гечев, че системата на НАП продължава да е в хаос, а реално отговорност не е потърсена от никого, особено в Министерството на финансите. Александър Иванов от ГЕРБ репликира, че не се били осъществили апокалиптичните предсказания на социалистите, а ръководството на НАП предприело навременни и решителни действия покрай теча на данни.

Гечев отбеляза, че в едно от информационните звена на НАП са назначени 65 души, 65% от които нямат образование в областта на компютри, софтуер, математика и т.н. "2 интересни професии има в информатиката на НАП: щурман насочвач - при Трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП, и служител със средно образование, завършил спортна стрелба в спортно училище. Обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Това е снайперистът-стрелец. Там, само да се появи някой хакер някъде в София, той го отстрелва с математическа точност", иронизира Гечев. Това вбеси Маноил Манев от ГЕРБ, който намеси президента, а след това се заяде със социалистите. Обидите и обвиненията в комунизъм преминаха в безкрайни процедури по начина на водене на заседанието от Емил Христов. Гечев отбеляза, че по статистически данни 80% от властимащите са бивши членове на БКП, затова гербаджиите нямали право да ги обиждат, така обиждали и премиера. Спас Гърневски от ГЕРБ се заяде, че Генов бил фалирал ВиК Пловдив. "Г-н Гърневски, аз, когато съм бил за година и половина, там съм събрал 2 млн. вземания от ромската махала, от тези, на които вие опрощавахте задълженията и ги агитирахте да гласуват за вас. Не мислете, че не помним какво и как се е случило", не му остана длъжен Генов. 

Филип Попов от БСП отбеляза, че винаги, когато левицата търси конкретни отговори по важни въпроси, в пленарната зала се стига до тарикатлъци, обиди и подобни истории, само и само да се изкриви дебатът.

Така и не стана ясно какви точно мерки е предприела НАП, за да предотврати подобни течове. 

НАП не следва да носи отговорност за настъпилите вредоносни последици след атаката срещу системата ни, смята шефката на агенцията Галя Димитрова. Тя заяви, че са взети допълнителни мерки за защита на сайта, но атаките все още продължавали. Димитрова обясни, че щурманът и стрелецът имали и друго образование. След изявлението й БСП не получи възможност за допълнителни въпроси, а Емил Христов се оправда с "практиката в подобни ситуации". Стана ясно, че НАП на практика е в международна изолация, след като е прекратен достъпът й до канала за комуникация за автоматичен обмен на информация, в юрисдикция извън ЕС.

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 34

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 205

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 204

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 154

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 0

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 480

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 325

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 249

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 222

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ