14 Ноември 2019четвъртък06:32 ч.

Няколко думи

Демокрация на страха

/ брой: 209

автор:Юри Михалков

visibility 499

Сегашните местни избори се провеждат в навечерието на 30-годишнината от 10 ноември. И вместо честитка те се оказват отрицание на тази годишнина, защото са "свободно" волеизлеяние на страха и демокрация на несвободата. Явно невидимата ръка на историята си знае работата и намества събитията в правилния им ред. 

Повод за тези размисли са някои от горчивите констатации на Корнелия Нинова от пресконференцията във вторник и от речта й в парламента вчера. "Някои (избиратели) откровено признават, че гласуват под натиск от страх да не загубят работата си, да не им запалят къщата, да не им отнемат топлия обяд от социалната кухня... Други продават гласа си заради бедност". Страх ги е от всичко. Че чак и от подпалване на колата, както става ясно.

От рецидива на тези пороци ти идва да хванеш за гушата и демокрацията, и пазарната икономика, и политическата ни система, и цялата управляваща пасмина с нейните медийни, политоложки и социоложки прислужници.  

На 30-годишнината от 10 ноември се оказва, че не сме мръднали много напред по отношение на свободното волеизлеяние и правото на глас. 

Преди 10 ноември гласувахме по определен начин, щото в интерес на истината алтернатива нямаше, но дори тогава не се стигаше до такива гротескни картини като на днешните уж свободни избори. На много места ги изродиха до покупко-продажба.  

Вижте сега, в условията на демокрация, колко се е обогатил инструментариумът за насаждането на страха - освен за работата, това е страхът да не ти подпалят къщата, да не те лишат от топъл обяд, да не загубиш някой лев и да станеш още по-беден. Затова е лесно да ти пробутат няколко десетачки за "правилния" ти глас. За останалите - каквото ти им "избереш". Убеден съм, че гласоподавателите по места могат да допишат този списък с още доста хватки срещу свободата. 

Та, преди 10 ноември може и да не сме гласували свободно, но все пак не се чувствахме застрашени от палене на къщата или колата, от лишаването от обяд в бедняшките кухни, каквито просто нямаше, а и волеизлеянието не беше изтипосано на сергията. 

В крайна сметка на 30-годишнината от 10 ноември се оказва, че цивилизационният избор ни е натикал в демокрацията на страха. В свободата на измамата и мизерията. Отделно профанизираната ни пазарна икономика стопява българския род. 

Май на 10 ноември ще си "честитим юбилей" на краха.

Голям пожар се разрази край Трявна

автор:Дума

visibility 12

Властта прие бюджет на застоя

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

Преди второ четене БСП ще внесе алтернативни разчети

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 219

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 219

Ердоган се срещна с Тръмп в Белия дом

автор:Дума

visibility 0

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 109

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 68

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 61

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ