16 Януари 2022неделя20:47 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Демерджиев предлага реформа на спецправосъдието, вместо закриване

автор:Дума

visibility 323

Министърът на правосъдието в служебния кабинет Иван Демерджиев смята, че специализираното правосъдие се нуждае от радикална реформа, но твърди, че закриването му ще бъде грешка. Позицията си той защити в интервю за БНР днес, въпреки че четирите партии, които преговарят за коалиция се обединиха около намерението да се закрият специализираните съдилища и прокуратура.

 Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка, но е необходима промяна в неговата структура и правомощия, каза Демерждиев. Той обяви още, че ще предложи на редовното правителство два варианта за реформа в това отношение – спецправосъдието да получи нова структура на принципа на апелативните райони или да се ограничи значително обхванът на престъпления, които  попадат в правомощията на специализираната прокуратура.

 Той бе категоричен, че няма никаква опасност при закриване на специализирания съд престъпници да излязат на свобода или да бъдат прекратени дела.

Няма никакъв повод за притеснение в тази посока, посочи Демерджиев.

 Служебният кабинет е подготвил проекти на законови промени, свързани с правосъдната реформа и ще ги предложи на бъдещото правителство.

 Министърът коментира и темата Иван Гешев. Според Демерджиев,  не става дума само за личността на главния прокурор, а за огромните правомощия, които създават големи предпоставки за проблеми, каза той. Но, добави той, личностните му качества допринесоха тези проблеми да станат още по-видими.

 Иван Демерджиев съобщи, че готви искане до ВСС за отстраняването на главния прокурор, но изчаква решението на Конституционния съд за това дали министърът на правосъдието има правомощие да внесе такова искане.

 Според правосъдния министър основните проблеми в работата на Иван Гешев са два - той има прекомерно голямо влияние върху съдебната система заради големия брой на прокурори във Висшия съдебен съвет, които са му йерархично подчинени.  И има силно избирателен подход, когато упражнява огромните си правомощия да ръководи всяко разследване на прокуратурата.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ