30 Септември 2020сряда21:31 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Делян Георгиев: Презастрояването в София е невъобразимо и трябва да спре

Не съм издал нито едно разрешително за строеж от началото на мандата си, казва кметът на столичния район "Изгрев"

/ брой: 10

автор:Деси Велева

visibility 3164

Д-р ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 г. Женен, с три деца. Завършил е медицина. Работил  е като началник смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Кмет на столичния район "Изгрев".

"Още на втория ден след встъпването си в длъжност отмених приемното време"

- Д-р Георгиев, вие спечелихте местните изборите в района безапелационно, но трудното за вас тепърва започва.

- Спечелих местните избори с резултат, който не е постиган до този момент в района от която и да е политическа сила досега. Аз бях избран за кмет с най-голяма процентна разлика от всички други до момента. Но действително трудното тепърва предстои. Целият мандат за мен е голямо предизвикателство. Работата в районното кметство е широкомащабна, разнообразна, всеки ден се случва нещо ново, с което трябва да се справиш - като започнем от инженерната инфраструктура, градоустройствените решения, минем през образованието и културата. Градът е жива система, която има много форми. Затова работата е интересна и любопитна, но не е никак лека.

- В какво състояние заварихте районната администрация? Имаше ли изненади?

- Изненади винаги има, но мисля, че към момента вече всичко е наред и администрацията работи. Създадени са условия служителите да работят в спокойна обстановка и смятам, че в това отношение проблеми няма.

- Кои са първите стъпки, които предприехте в рамките на първите три месеца от мандата си?

- С встъпването си в длъжност започнах да изпълнявам вижданията си от предизборната програма. Първото, което направих, е да задвижа документално предложението си за референдум, който да се направи в "Изгрев". Той ще е за налагане на мораториум върху жилищното строителство. Това беше едно от предизборните ми обещания и ще направя всичко възможно то да се случи. Редно е хората да могат да участват активно в управлението на местата, в които живеят. Презастрояването е от големите проблеми и на София, и на "Изгрев", където се усеща много сериозно, тъй като районът е малък, но много желан за живеене.

- Презастрояването действително е сериозен  проблем. Една от горещите точки вече месеци наред е желанието за издигане на висока жилищна сграда в непосредствена близост до детска градина "Радост". Жителите на района неведнъж излизаха на протест заради проекта. Как се развива разрешаването на казуса?

- Този проблем предизвика сериозното недоволство на хората и конкретно на родителите на деца от детската градина, която е в непосредствена близост до спорния терен. Предприел съм стъпки за решаване на казуса. Установихме известни несъответствия в плана на самия терен и затова съм задвижил процедура по преразглеждането и отпадането му в този вид. Има някои неща, които следва да бъдат коригирани, уверен съм, че когато бъде спазена законовата рамка, картинката ще бъде друга. Не искам да ощетявам никого, но законът трябва да се спазва. Засега мога да кажа само, че на този етап няма да има строеж на мястото.

Има и други горещи точки в района - места, за които има желание да бъдат застроени. Някои от тях са абсолютно неприемливи, но това не е изненадващо, тук има почти 200 реституирани парцела. Хората отстояват правата си и сблъсъкът е сериозен - от една страна, не трябва да се ощетят собствениците, от друга, е нужно да се запази общественият интерес. Няма да ги споменавам конкретно, но има няколко невралгични точки, които биха довели в бъдеще до много голямо напрежение, до обществено недоволство. В момента водя разговори със собствениците на парцелите, за да намерим най-подходящия вариант за разрешаване на ситуациите. Застрояването наистина е в невъобразимо големи мащаби и не е приемливо.

- Колко разрешителни за строеж сте подписали от встъпването ви в длъжност?

- В района не е издадено нито едно разрешително за строеж. За миналата година те са били 11, за тях за отворени строителни площадки и няма как да бъдат спрени. Голяма част от терените са частни парцели на бивши фабрики и складови бази. Ще допълня, че през 2019 г. са построени сгради със 7500 жилища в тях, които ще бъдат заселени тази или другата година.

- Вашият район също не е подминат от друг належащ за решаване въпрос - с липсата на места в детските ясли и градини. Какви са вашите идеи за справяне с проблема?

- Очаквам до година и половина-две районът да удвои жителите си, което води и до увеличаване на децата в градинска възраст. В кв. "Изгрев" например изобщо няма детска градина. Разговарял съм с кмета на София - г-жа Йорданка Фандъкова, и с общински съветници за нуждата от строеж на изцяло нова детска градина. Цялата документация по този проект вече е задвижена. Проблем обаче е теренът. Общината няма подходяща площ с нужните за детска градина размери. Единственият вариант е да получим земя от Националната компания "Железопътна инфраструктура (НКЖИ) към Министерството на транспорта. Ако преговорите завършат с успех, се надявам, че на гара "Пионер" ще имаме нова детска градина.

Общинският фонд е много малък и няма налични помещения, които да отговарят на изискванията за ползване от една или две групи като филиал на съществуващи детски градини. Така че единственият вариант е нова сграда. За съжаление това няма да стане за един-два месеца, но ако проектът се осъществи в рамките на мандата, би било добре.

- Паркирането в района също е сериозен проблем. Един от вариантите за решаването му е въвеждане на "зелена" зона. Наложително ли е това?

- "Изгрев" вече е част от широкия център и паркирането в района е проблемно. Ние се превръщаме и в буферен паркинг заради метрото. Претоварени сме и заради наличието на много офис сгради с хиляди служители, които паркират тук и отиват на работа.

"Зелената" зона е някаква форма на регулиране. Не казвам, че тя е идеалният вариант и ще разреши проблемите, но е една възможност. Район "Слатина" вече задвижи процедурата по въвеждането на платено паркиране и от лятото той ще стане "зелена" зона. Това ще означава, че ще имаме още една гранична територия с платено паркиране - бул. "Цариградско шосе" и жителите на "Слатина" ще могат да оставят спокойно колите си при нас, след което ще пресичат булеварда, за да си отидат вкъщи. Това ще донатовари и без това критичната ситуация. Затова реших да направя обществено обсъждане за въвеждането на платена зона, на което да се чуе мнението на хората. То ще бъде на 8 февруари. Нека жителите на трите квартала сами решат какво искат. Така аз лично разбирам демокрацията.

- Обявихте, че отменяте приемното време в кметството и ще разговаряте с всеки, който дойде при вас. Как това помага на работата ви?

- Още на втория ден след встъпването си в длъжност отмених приемното време не само на администрацията, но и моето. Хората трябва да имат достъп до общинската администрация и кмета във всеки един момент. Преди това то беше по два часа един ден седмично точно по обяд. Работещ човек няма как да се възползва от този приемен час. Затова който, и когато пожелае, е добре дошъл. Хората идват с хубави идеи, а много от проблемите, които поставят, могат да бъдат разрешени лесно. Така че посетителите не ми пречат, а ми помагат.

- Като кмет, избран с листата на БСП, очаквате ли проблеми в комуникацията със Столичната община?

- В момента отношенията с централната администрация на ул. "Московска" 33 са съвсем нормални и се надявам да останат такива и в бъдеще. Не смятам, че с лека ръка, на базата на политически пристрастия, може да се игнорират 40 000 жители от района. "Изгрев" е част от София.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 186

Връщат извънредната ситуация в Чехия от 5 октомври

автор:Дума

visibility 101

САЩ разшириха санкциите срещу Сирия

автор:Дума

visibility 95

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 19

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 24

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 27

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ