27 Юни 2019четвъртък03:28 ч.

Декларация относно пакет "Мобилност"

автор:Дума

visibility 1036

Във връзка с днешното гласуване на пакет „Мобилност“ в ЕП ние, долуподписаните членове на Европейския парламент от България, заявяваме:
Благодарение на всички положени досега усилия в рамките на всички парламентарни групи, в които са представени български евродепутати, за забавяне на хода на досието в Европейския парламент, законодателният процес по пакет „Мобилност“ няма да бъде завършен в мандата на този Парламент.
За съжаление, днес в пленарната зала надделя не диалогът и консенсусът, а силовият подход, който дълбоко раздели ЕП по тази тема. Това противоречи на принципите на работата на Парламента, който винаги се стреми към компромиси, за да
постигане устойчиво и приемливо за всички европейско законодателство. Самият факт, че почти половината депутати гласуваха отново за отлагане на вота, показва дълбочината на разделението и че компромис всъщност не е постигнат. Това беше гласът на разума в търсене на диалог, но той отново не беше достатъчен. Стигна се до фактическо разделение между страните от центъра и географската периферия.

Отново подчертаваме, че депутатите, които настоявахме за отлагане, сме ЗА това нашите шофьори да имат достойно заплащане и достойни условия на труд и почивка.
Противоречието възниква от това, че зад социалната защита се налагат откровено протекционистки текстове, които отсичат достъпа до пазара на транспортния бранш от държавите, които са географски отдалечени. Ние не бойкотираме  законодателството по този въпрос, а сме на мнение, че постигнатото до момента не представлява компромис
и не отчита задоволително интересите и аргументите на всички страни.
Обръщаме специално внимание, че пакетът „Мобилност“ няма да бъде приет в рамките на мандата на настоящия Парламент. Предстоят преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС – т.нар. „триалог“. Те не биха могли да приключат с финално споразумение преди последното заседание на ЕП, което е само след 10 дни и което трябва да одобри всяко финално решение. Това означава, че съдбата на този пакет ще бъде в ръцете на следващия Парламент, който ще има различен състав и нови докладчици. Ходът на преговорите ще зависи от неговата политическа воля.
С оглед на предстоящите преговори между институциите, призоваваме българското правителство да проведе много активна дипломатическа работа в Съвета в защита на българската позиция и българските национални интереси. Днешното гласуване за пореден път показа, че за успешното отстояване на позиции и интереси в ЕС са необходими усилия на всички нива за намиране на съюзници, които да ни помагат
в защитата на нашите каузи.
Не на последно място, в процеса на разглеждане, дебати и гласуване на досието в ЕП бяха допуснати редица процедурни нарушения и прецеденти. Резултатът от гласуването доведе и до приемането на редица противоречиви текстове по същество в
преговорната позиция на ЕП. Това дава на България възможност в перспектива да оспори крайния законодателен акт пред Съда на ЕС. Тази възможност може да бъде използвана от българската страна в предстоящите преговори.

Асим АДЕМОВ
Неджми АЛИ
Ангел ДЖАМБАЗКИ
Филиз ХЮСМЕНОВА
Андрей КОВАЧЕВ
Петър КУРУМБАШЕВ
Илхан КЮЧЮК
Ева МАЙДЕЛ
Светослав МАЛИНОВ
Искра МИХАЙЛОВА
Момчил НЕКОВ
Андрей НОВАКОВ
Георги ПИРИНСКИ
Емил РАДЕВ
Сергей СТАНИШЕВ
Владимир УРУЧЕВ

Брюксел, 4 април 2019 г.

Николай Банев остава в ареста

автор:Дума

visibility 0

Наводнение в Котел

автор:Дума

visibility 43

Специалисти по здравни грижи започват протести в Троян

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 121

Теменужка Петкова защити ТЕЦ-а на Доган

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 121

Забраняват вноса на стари дизели и у нас

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 121

КЗК уличи в картел 33 фирми за саниране

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 121

САЩ стартират "сделката на века"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 121

Русия легитимира спирането на ДРСМО

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 121

Заев обяви нова "метла"

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 121

Еврофондовете - нож с две остриета

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 121

Глътка надежда за всички

visibility 76

/ брой: 121

Има решение за субсидиите

автор:Лозан Такев

visibility 83

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ