01 Декември 2021сряда20:43 ч.

Интервю

Таско Ерменков:

Дефицитът на борсата вдигна цените на тока

Пускането на допълнителни мощности в ТЕЦ "Марица изток 2" е закърпване на положението, няма да реши проблема в дългосрочен план, казва експертът

/ брой: 151

автор:Мая Йовановска

visibility 1226

ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва Московския институт за международни отношения, а през 1984 г. - Военната академия "Г.С. Раковски" със златен медал. Доктор е в областта на техническите науки. Награден е със златен медал от ТУ в София. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Народен представител от БСП в 42-рото, 43-тото и 44-тото НС, където е зам.-председател на Комисията по енергетика и член на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР и на Комисията по отбрана. Член на Националния съвет на БСП.

- На борсата бяха отчетени рекордни цени на тока за бизнеса, индустриалците заплашиха с протест. Нормално ли е това, което се случва на борсата, или има нещо притеснително, г-н Ерменков?

- Колкото и парадоксално да изглежда, и на двата въпроса отговорът е "да". Очаквано е при политиката и стратегията в областта на електроенергетиката, която имаше години наред, да се получават такива ненормални ситуации на пазара на ток. Има проблеми, които не са в реда на нещата и заради които се получават тези високи цени.

- Но това не се случва за пръв път, то е от години. И нали КЕВР се зае с проверки има ли манипулации, от които не сме чули да има резултат.

- Още в 44-тото Народно събрание променихме Закона за енергетиката, за да има КЕВР по-големи правомощия да контролира търговията на борсата, но досега единственото, което съм чул, защото няма достатъчно публична информация, е, че проверките са започнали, но понеже са много сложни, все още продължават. 

- Това го слушаме от години.

- И продължаваме да го слушаме. Но явно има и неща, които не са свързани със законодателството, и дори с КЕВР, колкото и да изглежда парадоксално. Пример са последните търгове за електроенергия, организирани от АЕЦ "Козлодуй" и държавната "Марица изток 2", които не бяха от най-прозрачните. При това положение излиза нормално да се играе спекулативно на борсата, ако някой е купил електроенергия повече, отколкото му трябва на него за нормална търговия, и се опитва да създава дефицит. Сред причините една стока да бъде в пъти по-скъпа на борсата, ако щете, е недостигът или дефицитът на тази стока. Това е една от причините за високата цена на тока.

- Работодателските организации посочиха като причина за високите цени недостатъчните количества ток на борсата от държавната централа. За да се нормализират цените, бяха включени допълнителни мощности в ТЕЦ "Марица изток 2". Това ще реши ли проблемът?

- Няма да реши проблема в дългосрочен план. За да работят ТЕЦ-овете, трябва да има купени емисии. За ТЕЦ "Марица изток 2" емисиите, които бяха закупени, са да работят 1 млн. мегаватчаса, да работи един блок, за да може да участва на регулирания пазар и да има някаква заетост. И това е в рамките на една година, на един регулаторен период. Но когато пуснеш да работят четири блока в тази централа, това означава, че емисиите ще се стопят четири пъти по-бързо. И ще стигнат не за една година, а за три-четири месеца. Това не е решение на проблема, а закърпване на положението. Но когато нямаш стратегия в енергетиката, когато държавата в последните пет години не направи нищо за модернизацията, за организирането на нормално производство на електроенергия, свързано с изработването на визия в сектора, ще трябва просто да се кърпи на пожар каквото е възможно. Черджето на енергетиката ни е късо и когато дръпнеш от едната страна, се оголва от другата. ГЕРБ пропуснаха да прекратят договорите с т.нар. американски централи. Ако това беше станало, електроенергията, която произвеждат, нямаше да бъде на регулирания пазар, а щеше да е на борсата. Така можеше да има допълнителни количества електроенергия. Освен това пропуснаха да закупят навреме емисии за ТЕЦ "Марица изток 2", когато цените бяха нормални, и сега се налага да ги купуваме на високи цени. Това води до повишаване на цената на тока.

Заради страх от водна криза не се използват водите на язовирите, от които е най-евтината електроенергия в момента, но при нормално планиране и управление това може да се прави.

Нищо не беше направено за въвеждане на нови по-мащабни мощности за производство на електроенергия. Парадоксално е, че има инвеститори, които чакат да започне изграждането на такива мощности, но никой не им обръща внимание, никой не се опитва да говори с тях и никой не ги търси, за да могат тези намерения да бъдат реализирани.

В резултат на всичко това на пазара има дефицит на електроенергия, а всеки дефицит води до повишаване на цените. Дефицитът вече се проявява не само през студените месеци, когато е нормално да има високо потребление на ток, а и в горещите летни дни, когато хората се опитват да живеят нормално. Ако се бяха вдигнали цените на тока за битовите потребители толкова, колкото за индустрията, някой щеше ли да пусне четвърти блок в "Марица изток 2"?

- Поредица от повишени цени се трупа върху гърба на българите от началото на годината - вода, ток, парно, газ, горива. Настина ли е невъзможно по-поносимо да растат цените, както се опитват да ни убеждават?

- Трийсет години слушахме мантрата, че пазарът определя справедливи цени. Трийсет години говореха, че пазарът ще ни доведе до всеобщо благоденствие и хората ще са щастливи. Както виждаме, това няма нищо общо с реалността. Така е, когато се прави либерализация, без да се обръща внимание на бедните, без да се създаде механизъм за защита на енергийно зависимите. Същото се отнася не само за електроенергията, но и за газа, и за водата. В България беше направена дива либерализация без грижа за хората. Не съм убеден, че ако не бъдат взети нашите политики от предизборната ни платформа, нещо ще бъде променено. Правилният път, по който трябва да се движи българската енергетика, е разработен в нашата програма. Това са ясни, конкретни, логични и последователни стъпки.

Колкото до цената на газа, спомняте ли си 3 март миналата година, когато Бойко Борисов се похвали как е постигнал намаление? Още тогава заявих, че това е конюнктурно намаление на цените и когато икономиката живне, тези цени ще скочат. Когато цените бяха по-ниски от нормалните заради КОВИД-кризата, формулата, която записаха в договора с "Газпром", имаше някакъв смисъл. Когато цените скочиха и започнахме да вкарваме т.нар. азербайджански газ с цена, изчислена по старата формула, започнаха да се бият в гърдите, че намерили евтин газ. Това конюнктурно отношение, конюнктурно поведение, не може да има успех в една система, която е силно инертна. В нея трябва да имаш визията какво трябва да постигнеш след 20 години, за да започнеш днес да го правиш. Или обратното - да знаеш какво ще се случи след 20 години като последствие от това, което правиш днес.

Но понеже това не се прави, нещата са трагични. Цените вървят нагоре - на ток, на вода. Немалка част от водата в България е помпажна и цената на тока се калкулира в цената на водата. Безумен е начинът, по който се направи реформата във ВиК сектора. Цялата политика, която е свързана с важни за народа услуги като газоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване, трябва да е абсолютно достъпна за всеки, но се превръща в социален проблем, част от всички други. Нещата трябва да се променят коренно, за да се подобрят.

- Как да защитим потребителите, особено уязвимите?

- Държавата трябва да влезе в ролята си и да определи кои са енергийно зависими, водно зависими и да въведе съответните финансови мерки, с които да им гарантира необходимите количества енергия и вода. За да могат хората в XXI век да живеят нормално, а не да се чудят коя лампа да запалят, кой уред да загасят и колко вода да спестят, за да могат да си платят сметките. Енергийно зависимите в България продължават да се увеличават с нарастването на пропастта между бедни и богати. Богатите стават по-богати, а бедните - повече и още по-бедни. Това е бичът на съвременното общество. И който във властта не го осъзнава, ще бере горчиви плодове. 

Трябва да се прегледа инвестиционният портфейл в електроенергетиката. Да се обърне внимание на проектите, които са жизнеспособни и могат да функционират в нормална пазарна обстановка, за да се увеличи количеството на енергията. Което, от една страна, ще намали цените, а от друга - ще ни върне позицията на износител на електроенергия в региона. Ако не направим това в най-скоро време, други ще ни изместят. А така ще имаме по-ниски цени на тока и допълнителни приходи от електроенергия, които да помагат за по-голяма модернизация на електроенергетиката. В областта на водата трябва да се направи реална оценка на необходимите инвестиции. И да се търсят онези истински инвеститори, които да подобрят качеството на водата и на водната услуга.

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 195

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 292

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 319

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 31

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 42

/ брой: 232

Малките болници

автор:Аида Паникян

visibility 34

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ