20 Юни 2019четвъртък16:10 ч.

Иван Налбантов получи "Аскеер" за цялостно творчество

"Дебелянов и ангелите" с най-много "Аскеер"-и

Радина Кърджилова и Валентин Ганев взеха наградите за водеща женска и мъжка роля

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 528

За 29-и път фондация "А'Аскеер" връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Церемонията се състоя навръх 24 май - Деня на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост - в Театър "Българска армия".

Отличията се дават "от артисти - за артисти". Дванадесетте категории включват представления и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2018 г. до 31 март 2019 г. Обект на внимание са 90 спектакъла. 60 от тях са реализираните премиери в София, а 31 - са представени от извънстолични театри. Режисурата на церемонията бе поверена на проф. д-р академик по непреходни търсения Иван Москов. Сценография и костюми Нина Пашова. Музикално оформление Добрин Векилов-Дони. 

Комисията с тайно гласуване определи носителите на "Аскеер 2019". За "Драматургия" тя отличи "Дебелянов и ангелите" от Александър Секулов на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Мира Каланова взе приз за "Сценография" за "Дебелянов и ангелите", постановка Диана Добрева, и за "Бащата" от Флориан Зелер, постановка отново Добрева, Народен театър "Иван Вазов". В категорията "Театрална музика" бе награден Калин Николов за "Празникът" по сценарий на Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен, сценична версия Дейвид Елдридж, постановка Явор Гърдев, МГТ "Зад канала", за "Драконът" по едноименната притча от Евгений Шварц, сценична версия и постановка Гърдев, ДТ "Стоян Бъчваров" към ТМПЦ Варна и за "Наблюдателите" от Константин Илиев, постановка Гърдев, НТ "Иван Вазов". 

Стоян Младенов бе отличен за "Поддържаща мъжка роля" за образа на Ансел Смит в "Килър Джо" от Трейси Леттс, постановка Стайко Мурджев, МГТ "Зад канала". Поддържащата женска роля заслужи Ирини Жамбонас за ролята си на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" по текстове на Теди Москов и Симон Шварц, постановка Т. Москов, МГТ "Зад канала". Радина Кърджилова спечели в категорията "Водеща женска роля" за играта си на Сара в "Любовникът" от Харолд Пинтър, постановка Деян Донков, НТ "Иван Вазов". Валентин Ганев пък бе отличен за "Водеща мъжка роля" за образа му на Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган" от Артър Милър, постановка Николай Ламбрев-Михайловски, НТ "Иван Вазов". 

"Аскеер" за "Режисура" грабна Диана Добрева за "Бащата" от Флориан Зелер, НТ "Иван Вазов", и за "Дебелянов и ангелите", който стана и "Най-добър спектакъл". Ненчо Костов бе определен за "Изгряваща звезда" за ролята на Дебелянов в "Дебелянов и ангелите" и образа на Васил Левски в "Наблюдателите" от К. Илиев, постановка Гърдев, НТ "Иван Вазов". 

Фондация "А'Аскеер" удостои с наградата за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер 2019" известния актьор Иван Налбантов. 

Новият дълг е заради сделката за F-16?

автор:Дума

visibility 41

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 492

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 265

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 242

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ