03 Декември 2020четвъртък03:47 ч.

Дават на КЗД държавата заради занижената здравна вноска за деца и пенсионери

БЛС остойности лекарския труд

/ брой: 278

автор:Аида Ованес

visibility 1365

Плащането на по-ниска здравна вноска от страна на държавата за деца, пенсионери и др. е дискриминация, категорични са от Българския лекарски съюз. Това става ясно от подадения от БЛС сигнал в Комисията за защита от дискриминация, която ще го разгледа днес.
Държавата плаща от републиканския бюджет здравните вноски на децата до 18 г., учениците, студентите в редовно обучение до 26 г., докторантите в редовно обучение по държавна поръчка, чуждестранните студенти в редовно обучение, социално слабите, задържаните под стража и лишените от свобода, лицата в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище; родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90% и постоянно се нуждаят от чужда помощ и др. Всички те са осигурявани през 2016 г. на 55% от редовната здравноосигурителна вноска (8%), а от догодина ще бъдат осигурявани на 60%.
От БЛС са категорични, че по този начин се дискриминират тези хора и се предполага, че получават занижено здравно обслужване. По-ниската вноска, която държавата плаща, води и до натрупване на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване, категорично е съсловието. Настоява се КЗД да препоръча на законодателя да въведе задължение на държавата да внася за визираните групи лица осигурителна вноска в размер върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В становището на НЗОК са цитирани редица законови и подзаконови разпоредби, като твърдението за наличие на дискриминация се счита за неоснователно. МЗ смята сигнала за неоснователен, съобщават от КЗД.
Междувременно БЛС разработи и представи проект на методика за остойностяване на лекарския труд. За отправна точка е използван общият клиничен преглед, оценен на 30 лв. Това е сумата, която НЗОК плаща на лекарите. Вторичният преглед е 21 лв. Цените на останалите лекарски дейности са производни на цената на прегледа, като към нея се прилагат различни коефициенти. В момента НЗОК плаща 19 лв. за преглед. В нея влизат и други компоненти освен лекарският труд (за сестра, за консумативи, материални и нематериални активи, данъци, осигуровки и др.), коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според експертите на центъра, ако бъде прието предложението на БЛС за 30 лв., цената на лекарския преглед трябва да стане 40 лв. "Математически не е невъзможно. Бюджетът за специализирана извънболнична помощ трябва да се увеличи с 200 млн. лв. или броят на прегледите да се намали наполовина", коментират от ЦЗПЗ.

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ