06 Декември 2022вторник15:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Датата

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 266

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРЕВОДАЧА. Отбелязва се от 1991 г. по решение на Съвета на Международната федерация на преводачите (ФИТ). За международен ден на преводача е приета датата на смъртта на свети Йероним (342-420 г.), преводач на Библията на латински. 


1879 - ПРОВЕЖДАТ СЕ ПЪРВИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ. Избрано е Първо обикновено Народно събрание, което е открито на 21 октомври и закрито на 24 ноември 1879 г. В рамките на това време депутатите провеждат 20 заседания. След откриването на първото заседание от княз Александър I Батенберг за председател е избран Петко Каравелов, а за подпредседатели Христо Стоянов и Георги Йорданов Тишев.


1935 - РАЖДА СЕ НИКОЛА ИНДЖОВ, ПОЕТ, ПУБЛИЦИСТ, ЕСЕИСТ И ПРЕВОДАЧ (УМИРА 2020 Г.). Носител на Ботевската награда за поезия и публицистика, на много национални и международни отличия. Председател на Международната фондация "Гео Милев", почетен член на Международния писателски съюз "Св. св. Кирил и Методий" и др. Дългогодишен дипломат в редица латиноамерикански страни.


1941 - НАЧАЛО НА МОСКОВСКАТА БИТКА. Едно от най-значимите събития на Втората световна война, определено от политическото и стратегическото местоположение на града. Завладяването на Москва от немците би придало решаващо значение за изхода на войната за СССР. Победата на Съветската армия се смята за повратна точка за изхода не само на Великата отечествена, но и на Втората световна война.


1960 - РОЖДЕН ДЕН НА "СЕМЕЙСТВО ФЛИНСТОУН". Американският анимационен сериал се излъчва в периода 30 септември 1960 - 1 април 1966 г. по телевизия ABC. Флинстоун са семейство от каменната ера от гр. Бедрок, от работническата класа. Сериалът се излъчва в България за първи път през 90-те години на миналия век по националната телевизия.


1999 - УМИРА ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ, РУСКИ ФИЛОЛОГ И КУЛТУРОЛОГ (Р. 1906 Г.). Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са още византийската и славянската литература и изкуство. Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература.


2013 - УМИРА РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ, РЕЖИСЬОР (Р. 1928 Г.). Известни с оригиналността на художественото му мислене са неговите филми "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Следователят и гората", "Лачените обувки на незнайния воин" и др. Избран е за филмов режисьор номер 1 на България през XX век. На 9 октомври 2012 г. е избран за действителен член на БАН.

 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 757

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 206

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 371

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 442

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 446

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 461

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 383

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ