04 Юни 2023неделя11:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Датата

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 100

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТE ПОЖАРНИКАРИ. На тази дата през 1905 г. става факт първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с решение на МС от 12 септември 1995 г. Днес е празник на град Силистра и на вестник "Българска армия".


407 - УМИРА ЙОАН ЗЛАТОУСТ, ПРОПОВЕДНИК И БОГОСЛОВ (Р. 349 Г.). Една от най-значимите личности в историята на православната църква. Наречен е Златоуст заради красноречието си. Оставил най-голямото по обем богословско творчество в източната църква. Най-известна е "Св. Божествена Литургия на св. Йоан Златоуст", която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия. Канонизиран за светец през 438 г.


1849 - РАЖДА СЕ ИВАН ПАВЛОВ, РУСКИ УЧЕН (УМИРА 1936 Г.). Баща на учението за висшата нервна дейност и на руската физиологическа школа. Описва явлението, известно днес като условен рефлекс, и доказва биологичните основи на психичната дейност. Лауреат е на Нобеловата награда за медицина и физиология за 1904 г. за изследванията си върху храносмилателната система.


1867 - ИЗЛИЗА ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА "КАПИТАЛЪТ" НА КАРЛ МАРКС. Единственият том, публикуван приживе на автора. Другите два са отпечатани от Фридрих Енгелс по бележките на Маркс. "Критика на политическата икономия" - една от ранните му работи, е почти изцяло включена в "Капиталът", особено началото на първи том. Самите бележки на Маркс в подготовката на писането на обширния трактат са публикувани години по-късно под заглавието "Към критика на политическата икономия".


1984 - УМИРА РАДА БАЛЕВСКА, ПРОФЕСОР ЗООЛОГ (Р. 1903 Г.). Първата жена-директор на Допълнителното земеделско училище в Долна баня, Ихтиманско, откъдето е уволнена за комунистическа дейност. Емигрира в СССР за 11 години. От 1945 г. е преподавател в Агрономо-лесовъдния факултет на СУ, по нейна инициатива се разкрива Зоотехническият факултет. Доцент и първата жена-професор в България от 1948 г. Първи директор на Националния селскостопански музей от 1970 г. (дн. Национален земеделски музей). През 1981 г. дарява цялото си имущество на музея.


2008 - УМИРА ГЕОРГИ КИТОВ, АРХЕОЛОГ И ТРАКОЛОГ (Р. 1943 Г.). Автор на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките. Прави значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците при Стрелча, религиозният комплекс край с. Старосел, 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт III в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, Александровската гробница до Хасково и др. Заради забележителните си постижения като археолог заслужено остава в паметта на хората като "Българският Индиана Джоунс".

 

 

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ