22 Септември 2021сряда20:15 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Датата

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 375

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АЛЕРГИИТЕ. Отбелязва се от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO). Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им.


1621 - РАЖДА СЕ ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ, БАСНОПИСЕЦ (УМИРА 1695 Г.). Чрез басните си разкрива порочните нрави на своята съвременност, лицемерието, глупостта, егоизма, ласкателството, страхливостта, гордостта. Придържа се към националните традиции и фолклора. Пише истории за животни, в които се казват много истини за хората - за техните недостатъци и честолюбиви желания, за глупавите положения, в които нерядко изпадат.


1695 - УМИРА КРИСТИАН ХЮЙГЕНС, НИДЕРЛАНДСКИ ФИЗИК (Р. 1629 Г.). Създател на вълновата теория на светлината. През 1656 г. патентова първите часовници с махало, снабдени с пусков механизъм. Хюйгенс е първият чуждестранен член на Лондонското кралско общество (Академията на науките), 16 години е председател на Френската академия на науките. Заниманията му в областта на оптиката намират завършен вид в знаменития му "Трактат за светлината". Към него е добавено разсъждението "За причините на теглото", в което Хюйгенс е на крачка от откриването на закона за всеобщото привличане.


1842 - РАЖДА СЕ НИКОЛАЙ БЕНАРДОС, РУСКИ УЧEН (УМИРА 1905 Г.). Изобретател, създател на електрическото дъгово заваряване. Работи в много направления, свързани с техниката: транспорт, военно дело, електротехника, електрозаваряване, битова техника. Най-голямото изобретение, донесло му световна известност, е предложеният от него през 1882 г. метод на дъгово електрозаваряване на металите. Същността на откритието се състои в използването на електрическата дъга, възникваща между въгленов електрод и обработваното изделие.


1925 - НАПРАВЕН Е ПЪРВИЯТ В ИСТОРИЯТА СКИ СКОК ВЪВ ВОДА. Първите водни ски са открити през 1922 г., когато 18-годишният Ралф Самуелсън от Минесота (САЩ) предполага, че щом има ски за сняг, може да има и водни. Първите му опити са на езерото Пепин, Минесота. На 8 юли 1925 г. той прави първия скок с подобни ски с помощта на рампа. Същата година американецът Фред Уолър патентова първите водни ски, наречени "Долфин Акуа Скийс".


1932 - УМИРА АЛЕКСАНДЪР ГРИН, РУСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1880 Г.). Известен предимно с романтичната си проза. Приживе недооценен и забраняван, днес Грин е един от най-четените руски писатели. Създател е на уникален художествен свят, населен с идеални герои, намерили своето щастие и осъществили своите блянове. Сред най-известните му произведения са "Корабът с алените платна", "Бягаща по вълните", "Път за никъде" и др.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 388

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ