16 Май 2021неделя14:31 ч.

Памет

Датата

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 527

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КУЛТУРАТА и Световен ден на изкуствата. През 1935 г. е подписан първият в света международен договор на паметниците на културата, на художествените и научните институции и техния персонал в мирно време и по време на въоръжен конфликт, известен още като Пакт Рьорих.

1452 - РАЖДА СЕ ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ, ИТАЛИАНСКИ ХУДОЖНИК (УМИРА 1519 Г.). Гениален архитект, изобретател, инженер и скулптор от епохата на Ренесанса. Най-известни от картините му са "Тайната вечеря" и "Мона Лиза". Автор е и на много изобретения, някои изпреварили времето си с векове. Има принос за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

1707 - РАЖДА СЕ ЛЕОНАРД ОЙЛЕР, ШВЕЙЦАРСКИ УЧЕН (УМИРА 1783 Г.). Математик, физик и астроном, работил през голяма част от живота си в Германия и Русия. Пръв използва голяма част от съвременните обозначения, най-вече в областта на анализа, сред които знаците за функция, косинус, синус и пр.

1874 - ПЪРВА ИЗЛОЖБА НА ИМПРЕСИОНИСТИТЕ В ПАРИЖ. Името на движението произлиза от творбата на Клод Моне "Импресия. Изгрев слънце" (на снимката), която той рисува през 1872 г. Две години по-късно Моне, Реноар, Дега, Писаро, Сисле, Базил и Берта Моризо организират изложба, по повод на която известният Луи Льороа (гравьор, художник и драматург) пише остра критика във френския в. "Ле Шаривари". Статията му дава и името на това ново направление в изобразителното изкуство.

1920 - В МАЛКО ТЪРНОВО СЕ РАЖДА МАГДА ПУШКАРОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (УМИРА 2006 Г.). Един от златните гласове на Странджа, основателка на Държавния ансамбъл за народни песни и танци и негова солистка. Над 100 нейни песни се съхраняват в Златния фонд на БНР, изнесла е концерти в 25 страни. Носителка на наградата "Нестинарка" (2005 г.) от Международния фолклорен фестивал в Бургас за цялостен принос в областта на народното изпълнителско творчество.

1928 - РАЖДА СЕ ЕМИЛ КАМИЛАРОВ, ЦИГУЛАР, ПЕДАГОГ (УМИРА 2007 Г.). Наричан "българският Паганини". Единственият музикант в света, който два пъти е свирил с цигулката на Николо Паганини. Печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на великия италиански цигулар и композитор. Заедно със съпругата си Дина Шнайдерман (на снимката) стават фаворити на публиката в България и по света.

1990 - УМИРА ГРЕТА ГАРБО, ШВЕДСКА КИНОАКТРИСА (Р. 1905 Г.). Рожденото й име е Грета Ловиса Густафсон. Холивудска звезда от епохата на нямото кино и последвалия златен период. Американският филмов институт я поставя на пето място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена. Първият говорещ филм, в който се снима, е "Ана Кристи" по Юджийн О'Нийл. През 1955 г. получава почетен "Оскар" за цялостната си кариера.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 979

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 679

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 631

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 688

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ