17 Април 2021събота04:31 ч.

Памет

Датата

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 312

1841 - РАЖДА СЕ ПИЕР-ОГЮСТ РЕНОАР, ФРЕНСКИ ХУДОЖНИК, СКУЛПТОР И ГРАФИК (УМИРА 1919 Г.). Един от основоположниците на импресионизма наред с Клод Моне, Пол Сезан и Алфред Сисле. През 1860 г. става копировач в Лувъра. Преди да започне да учи изобразително изкуство, работи на още няколко места, където рисува украси на ветрила и религиозни сцени върху плат. Първата си картина излага през 1864 г. Признание получава десет години по-късно.

1842 - РАЖДА СЕ КАРЛ МАЙ, НЕМСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1912 Г.). Неговите най-известни герои са Винету и Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд). Използва книгите си, за да споделя разбирането си за християнството като религия на доброто. Автор на над 80 тома с романи, разкази и стихове, между които "Винету", "Съкровището в Сребърното езеро", "Капитан Кайман", "Олд Шетърхенд" и др.

1879 - В ЛОВЕЧ СЕ РАЖДА АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ, СКУЛПТОР (УМИРА 1971 Г.). Родоначалник на социалната тема в пластичното изкуство у нас. Съвместно с арх. Атанас Донков и скулптора Кирил Шивачев разработва и реализира проекта на Паметник на свободата на връх Шипка (на снимката). Активно действа за създаването на Съюза на художниците, два пъти е негов председател.

1896 - В ПЛЕВЕН СЕ РАЖДА ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ, АВИОКОНСТРУКТОР (УМИРА 1961 Г.). Основоположник на научните аеродинамични изследвания в България. Автор на 13 проекта за самолети, 1 - за хеликоптер, 1 - за безмоторен самолет. Част от конструираните от него самолети носят името му - Лаз. Професор по теория на самолета и самолетостроенето, преподавател във ВА "Г.С. Раковски", МЕИ и др.

1983 - УМИРА ТЕНЕСИ УИЛЯМС, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ, ДРАМАТУРГ (Р. 1911 Г.). Томас Ланиер Уилямс III е автор на разкази, романи, поезия, есета, сценарии и мемоари. Много от пиесите му се приемат за класики на американската сцена. Сред творбите му се отличават "Трамвай Желание" и "Котка върху горещ ламаринен покрив", с които печели награди.

1992 - ВЗЕТО Е РЕШЕНИЕ ЗА РАЗРУШАВАНЕ НА МАВЗОЛЕЯ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. За това гласува общинският съвет в София. След като на 17 юли 1990 г. МС взема решение за изваждане на тленните останки на Георги Димитров от мавзолея и тяхното погребване, съдбата на сградата "виси" девет години. Разрушаването започва на 21 август 1999 г. под ръководството на тогавашния вицепремиер Евгений Бакърджиев. Първият взрив е в 14,37 ч., а последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август. Разрушаването отнема 7 дни - повече, отколкото е било необходимо за построяването.

2014 - УМИРА ПАКО ДЕ ЛУСИЯ, ИСПАНСКИ КИТАРИСТ И КОМПОЗИТОР (Р. 1947 Г.). Истинското му име е Франсиско Санчес Гомес. Изпълнява композиции на китара от различни жанрове: фламенко, джаз, фънк, класическа и етно музика, като понякога ги смесва. Носител е на наградата "Принцът на Астурия" в областта на изкуството за 2004 г.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ