21 Януари 2021четвъртък05:07 ч.

Памет

Датата

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 67

1849 - РАЖДА СЕ КОНСТАНТИН ЙОВАНОВИЧ, АВСТРИЙСКИ АРХИТЕКТ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1923 Г.). През най-активните си години работи в София и Белград. Създател е на първия и основен проект на сградата на Народното събрание в София, тържествено открита на 25 ноември 1884 г.

1851 - В КОПРИВЩИЦА СЕ РАЖДА ТОДОР КАБЛЕШКОВ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1876 Г.). Автор на Кървавото писмо, белязало началото на Априлското въстание. По негова заповед камбаните възвестяват бунта на 20 април 1876 г. Радостта от свободата е кратка, въстанието е потушено в кръв. Каблешков е заловен и подложен на мъчения в Ловешкия затвор. На път за затвора в Пловдив отнема револвера на едно от водещите го заптиета и се застрелва. На тази дата през 1845 г. се ражда Васил Петлешков - революционер, участник в националноосвободително движение. Председател на революционния комитет в Брацигово за Априлското въстание. Той занася в Брацигово и Пещера Кървавото писмо, написано от Каблешков.

1880 - РАЖДА СЕ АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ, КОМПОЗИТОР, ПОЕТ, ПУБЛИЦИСТ (УМИРА 1934 Г.). Участник в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Автор е на повече от 40 военни марша и патриотични песни, на либретото на операта "Запустялата воденица" на маестро Георги Атанасов и др. Изобретател е на нов вид флейта, която се произвежда от италианската фирма "Рампони" и на нов инструмент - орфеин (с тембър на виола и виолончело).

1915 - ПРОЖЕКТИРАН Е ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ. "Българан е галант" е черно-бял и ням. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Оператор на лентата е Гаетано Пиа де Флорес, а актьори - Мара Миятева-Липина, Антон Делбело и Методи Станоев. Васил Гендов е основоположник на българското филмово изкуство. С решение на МС 13 януари е обявен за професионален празник на работещите в киното.

1925 - РАЖДА СЕ ГЕОРГИ КАЛОЯНЧЕВ (КАЛАТА), АКТЬОР (УМИРА 2012 Г.). Започва кариерата си в Народния театър, но скоро преминава в трупата на Сатиричния театър. Дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951). Има над 50 години във филмовата индустрия, а сред най-популярните творби с негово участие са "Специалист по всичко", "Бай Ганьо заминава за Европа", "Неочаквана ваканция", "Бон шанс, инспекторе!" и др. Носител на десетки награди.

2009 - УМИРА ВЪЛКАНА СТОЯНОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (Р. 1922 Г.). Изпълнителка на народни песни от тракийския край. Солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци (дн. Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"). Преподавател в Средното музикално училище в гр. Котел (от 1974). В репертоара си има над 500 народни песни, сред които "Нягол на Милка думаше", "Алтанлъ Стоян войвода", "Димо на Рада думаше", "Яна цвете брала" и др.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ