30 Октомври 2020петък12:44 ч.

Памет

Датата

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 843

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРЕХРАНАТА. Отбелязва се по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945 г.). ФАО ръководи международните усилия в борбата срещу глада. Мотото на организацията е изписано на емблемата й на латински - "Fiat Panis" ("Нека има хляб").

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АНЕСТЕЗИОЛОГА. На този ден през 1846 г. в масачузетската обща болница в САЩ е дадена първата анестезия в света (етер). Тогава за първи път е направена хирургическа интервенция под анестезия от хирурга Уилям Мортан пред аудитория. Тя се смята за едно от най-големите открития в света, което спасява пациента от болката.

ДЕН НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ. Тази дата е знаменателна не само за нашата, но и за световната авиация и въздухоплаване. На 16 октомври 1912 г. по време на Балканската война (1912-1913) за пръв път в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие. Самолет "Албатрос F-2" с пилот поручик Радул Милков (1883-1962) и навигатор поручик Продан Таракчиев (1885-1957) извършва разузнавателен полет над Одринската крепост. След като оглеждат турските позиции, хвърлят две ръчни бомби над гара Караагач край Одрин.

1813 - ЗАПОЧВА БИТКАТА НА НАРОДИТЕ. Така е известно в историята най-мащабното сражение до началото на Първата световна война, състояло се на територията на Саксония, край Лайпциг. Битката между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция) завършва след три дни с поражение на Наполеон. На тази дата през 1853 г. Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

1888 - РАЖДА СЕ ЮДЖИЙН О'НИЙЛ, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ И ДРАМАТУРГ (УМИРА 1953 Г.). Автор на 45 театрални творби. Четирикратен носител на "Пулицър". Нобелов лауреат за литература през 1936 г. Пиесите му са добре познати и често поставяни и в България - "Злато", "Любов под брястовете", "Електра в черно", "Дългият път на деня към нощта" и др. Много от тях са филмирани.

1902 - РАЖДА СЕ ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА, ПИСАТЕЛКА (УМИРА 1977 Г.). Майсторка на българския исторически роман. Завършила консерватория (пиано) в Германия. Авторка на сборниците с разкази "Жената с небесната рокля", "Жената на приятеля ми", "Велики сенки"; на романите "Дъщерята на Калояна", "Иван Асен II", "Боянският майстор"; на историческата хроника "Солунският чудотворец"; на повестта "Недялка Стаматова"; на книгите "Д-р П. Берон", "Йоан Асен", "Последният Асеневец", "Заветът на Левcки" и др.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ