30 Октомври 2020петък12:51 ч.

Памет

Датата

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 519

551 Г. ПР.Н.Е. - РАЖДА СЕ КОНФУЦИЙ, КИТАЙСКИ ФИЛОСОФ (УМИРА 479 Г. ПР.Н.Е.). Истинското му име е Кун Циу, наричан е Кун Фудзъ - "Кун Учителя". През ХVI в. името е транскрибирано на латински от мисионера Микеле Руджери като Confucius. Една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия. Приживе е признат като "учител на 10 000 поколения". Векове наред конфуцианството в Китай има статус на официално вероучение.

1803 - РАЖДА СЕ ПРОСПЕР МЕРИМЕ, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ И ДРАМАТУРГ (УМИРА 1870 Г.). Завършва право в Сорбоната през 1823 г., учи гръцки, испански, английски и руски език. Един от първите преводачи на руска литература (Пушкин, Гогол и Тургенев) във Франция. Автор на литературни разкази (новели). Историк и археолог.

1895 - УМИРА ЛУИ ПАСТЬОР, ФРЕНСКИ УЧЕН (Р. 1822 Г.). Един от основоположниците на микробиологията наред с Фердинанд Кон и Роберт Кох. Поставя началото на стереохимията, на метода на ваксинацията и на науката имунология, както и открива процеса на пастьоризация. Повечето му изследвания намират приложение в медицината, промишлеността и селското стопанство.

1908 - В КЮСТЕНДИЛ СЕ РАЖДА МАРИН ГОЛЕМИНОВ, КОМПОЗИТОР (УМИРА 2000 Г.). Музиковед и музикален педагог. Завършил ДМА в София и "Скола Канторум" в Париж (със златен медал). Специализирал композиция и диригентство в Мюнхен. Формира характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Бил е ректор на консерваторията, директор на операта, носител на множество държавни и международни отличия. Създава симфонични, вокално-инструментални, камерни, музикално-сценични произведения, между които оперите "Ивайло" и "Зографът Захарий", балетите "Нестинарка" и "Дъщерята на Калояна", музикалната приказка "Златната птица" и др. 

1916 - РАЖДА СЕ ПИТЪР ФИНЧ, АНГЛИЙСКИ АКТЬОР (УМИРА 1977 Г.). Един от двамата актьори в историята на киното, който получава "Оскар" посмъртно. Другият е Хийт Леджър. Носител още на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство и на "Златен глобус". Снима първия си филм през 1938 г. Първата му значителна роля е през 1956 г. във филма "Град като Алис". Има три брака и четири деца.

1987 - ЕКОЛОГИЧЕН ПРОТЕСТ НА ПЛ. "СВОБОДА" В РУСЕ. Русенките Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева, Албена Велкова и Мария Варамезова организират и оглавяват първата екологична демонстрация у нас срещу почти десетилетното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево. На 8 март 1988 г. те са сред основателите на Обществения комитет за екологична защита на Русе. Над 300 души участват в първия протест под лозунги "Мирна демонстрация за въздух", "Стига празни обещания", "Искаме здраво поколение" и др.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ