12 Август 2020сряда16:17 ч.

Памет

Датата

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 650

ПРАЗНИК НА СОЗОПОЛ. Чества се на Деня на Св. Вкмч. Марина - покровителка на водите и закрилница на района. Празникът се възобновява от юли 1992 г. Св. Марина е единствената от светците, която има два храма в Созопол и един параклис в Стария град.

1279 - ЦАР ИВАЙЛО РАЗБИВА ИМПЕРАТОР МИХАИЛ VIII ПАЛЕОЛОГ. Принуден да воюва на два фронта, българският цар първоначално удържа победи срещу ромейските войски. После воюва срещу татарите, но е принуден да се защитава в крепостта Дръстър. Плъзва слух, че Ивайло е загинал, но неочаквано той се появява пред Търново, в отговор на което в България навлиза 10-хилядна византийска армия. На 17 юли 1279 г. Ивайло изненадващо връхлита върху ромейския стан и разбива армията им. (На снимката - Каменната стража на Ивайло, паметник по случай победата на царя над император Михаил).

1393 - ПРЕВЗЕТА Е СТОЛИЦАТА НА ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. След тримесечна обсада старопрестолният град пада в ръцете на турския султан Баязид I. Мнозина историци смятат, че предателство осигурява достъп до твърдината, защитавана под водителството на патриарх Евтимий (на снимката).

1942 - ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ОПОВЕСТЯВА ПРОГРАМАТА НА ОФ. Целите й са сваляне на монархо-фашисткото правителство, излизане от фашистката коалиция на Оста и включване във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция. Документът е изчетен по нелегалната радиостанция "Христо Ботев". Зад него застават ляво ориентирани политически сили - Политическият кръг "Звено", Българската работническа партия (БРП), Българският земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" (Пладне) и Българската работническа социалдемократическа партия (обединена).

1945 - ЗАПОЧВА ПОТСДАМСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ. Продължава до 2 август с участието на ръководителите на трите най-големи държави от антихитлеристката коалиция във Втората световна война - Йосиф Сталин, Хари Труман и Уинстън Чърчил. Целта е да се определят следващите стъпки по следвоенното устройство на Европа. Сталин потвърждава, че не по-късно от три месеца след капитулацията на Германия ще обяви война на Япония. Съюзниците подписват Потсдамската декларация, с която искат от Япония безусловна капитулация.

1998 - БЪЛГАРИЯ СТАВА ЧЛЕН НА ЦЕФТА. Централноевропейското споразумение за свободна търговия влиза в сила от 1 януари 1999 г. Договорът е подписан на 21 декември 1992 г. от Полша, Чехословакия и Унгария в Краков (Вишеградска тройка). След приемането на повечето страни от ЦЕФТА в ЕС организацията е с регионално значение за балканските държави. В момента членове на ЦЕФТА са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 133

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 137

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ