15 Юли 2020сряда11:31 ч.

Памет

Датата

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 328

1876 - ЗАГИВА БАЧО КИРО, УЧИТЕЛ, КНИЖОВНИК И РЕВОЛЮЦИОНЕР (Р. 1835 Г.). Рожденото му име е Киро Петров Занев. През 1870 г. създава първия селски читалищен и училищен театър в България. Оглавява тайния революционен комитет в Бяла черква. През пролетта на 1876 г. организира дружина от над 100 души, която се присъединява към четата на поп Харитон. Участва в легендарната защита на Дряновския манастир, откъдето успява да се спаси. След предателство е заловен от турците, осъден на смърт и обесен.

1900 - СЪЗДАДЕНА Е БОЛНИЦА "ПИРОГОВ". На тази дата дружеството "Червен кръст" основава "Свето Троицко общество сестри милосърдни" с цел подготовката на милосърдни сестри на БЧК. През ноември 1900 г. отваря врати и лечебницата "Червения кръст" в София, по-късно преименувана на Институт за спешна медицинска помощ "Н.И. Пирогов". Днес се нарича Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И. Пирогов".

1930 - РАЖДА СЕ ДИМИТЪР ТОЧЕВ, ПОЕТ (УМИРА 2006 Г.). Автор на десетки книги, театрални, телевизионни и радиопиеси, текстове на популярни песни. Негов е текстът на "Светът е за двама", определена като един от десетте български хита на столетието. Кавалер на два ордена "Кирил и Методий" и на "Златното перо". Лауреат на национални и световни награди.

1933 - РАЖДА СЕ ДИМИТЪР МИШЕВ, РАДИОИНЖЕНЕР, АКАДЕМИК (УМИРА 2003 Г.). Работи в областта на телевизионната техника, разработва методи, системи и апарати за дистанционни изследвания на Земята от Космоса, участник в създаването и развитието на телевизията в България. Преподавател в МЕИ, директор на Централната лаборатория по слънчево-земни въздействия при БАН, вицепрезидент на Международната астронавтична федерация.

1966 - ПУСНАТ Е НА ВОДА ВЪЗСТАНОВЕНИЯТ "РАДЕЦКИ". В чест на 90-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на копие на легендарния параход, превърнат в музей. Австрийският "Радецки" е построен през 1851 г. в корабостроителница "Обуда", Будапеща. Излиза от употреба през 1918 г. и е унищожен през 1924 г. Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки - славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.

1986 - УМИРА ЛЕА ИВАНОВА, ЛЕГЕНДА В БЪЛГАРСКАТА ЗАБАВНА МУЗИКА (Р. 1923 Г.). Рожденото й име е Лилия Иванова. Израства в Цариград, където учи в Робърт колеж и пее в детския хор на Българската екзархия. Изпълненията й са в стил суинг, тя е и една от първите изпълнителки на джаз у нас. Близо 30 години от живота й са свързани с певеца и композитора Еди Казасян, с когото са и семейна двойка. Работи във вариетета от висока класа в чужбина, изнася концерти в Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Близкия изток. Сред най-популярните й песни са "Чико от Порто Рико", "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ" и др.

Два влака са удариха в Шехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 111

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 133

В Либия разрешиха намеса на Египет

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 133

Берлин държи на "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ