28 Май 2020четвъртък12:18 ч.

Памет

Датата

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 8725

СВЕТОВЕН ДЕН НА ОСВЕДОМЕНОСТТА ЗА АУТИЗЪМ. На 18 декември 2007 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която обявява 2 април за Mеждународен ден на аутизма. Чрез него се изразява дълбока загриженост относно разпространението на аутизма сред децата по света и трудностите при тяхното развитие. Втори април е за всички специални деца, които често биват отритнати от обществото, но които ни дават възможност да открием най-състрадателната и благородна част от нас самите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА. Отбелязва се от 1967 г. в деня на рождението на големия детски писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875). Датският писател е известен най-вече със своите приказки. Сред тях са "Храбрият оловен войник", "Снежната царица", "Малката русалка", "Палечка", "Малката кибритопродавачка", "Грозното патенце". Неговите произведения са преведени на повече от 150 езика.

1821 - В КОТЕЛ СЕ РАЖДА ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1867 Г.). Рожденото му име е Съби Стойков Попович. Първи идеолог и организатор на националноосвободителното движение през ХIХ в. и негов ръководител през първите десет години. Списва вестници, най-известният от които е "Дунавски лебед". Създател на Първата българска легия (1862).

1872 - УМИРА САМЮЪЛ МОРЗ, АМЕРИКАНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1791 Г.). Най-известен с изобретяването на електромагнитния пишещ телеграф (апарат на Морз) и Морзовата азбука. На 24 май 1844 г. е изпратено първото съобщение между Вашингтон и Балтимор по способа на Морз с текст "Ето какво създаде Бог".

1924 - БКП Е ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА. С определение на ВКС са забранени още Партията на труда, БКМС и техните синдикални и кооперативни организации. Имотите им се отнемат, а БКП минава в нелегалност. Чрез този закон правителството на Александър Цанков (на снимката) се стреми да узакони разправата с политическите си противници, организирали и осъществили Юнското и Септемврийското въстание от 1923 г. ЗЗД е премахнат от правителството на ОФ с наредба закон на 16 октомври 1944 г.

1930 - РАЖДА СЕ СТЕФКА СЪБОТИНОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (УМИРА 2010 Г.). Изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област. 14 години работи в Държавния ансамбъл "Филип Кутев", с който гастролира по света. Солистка в Радио София. Пее в състава "Мистерията на българските гласове". Световна популярност получава през 1994 г. с песента "Притури се планината" с новия модерен аранжимент на Жаки Анона. Удостоена е с орден "Стара планина" I степен.

1933 - РАЖДА СЕ КОНСТАНТИН ПАВЛОВ, ПОЕТ, ДРАМАТУРГ, КИНОСЦЕНАРИСТ (УМИРА 2008 Г.). Автор на стихосбирките "Появяване", "Сатири", "Убийство на спящ човек" и др., на киносценариите "Чуй петела!", "Бяла магия". Стиховете му са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски, сърбохърватски, унгарски език.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ