27 Февруари 2021събота15:43 ч.

Памет

Датата

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 63446

СВЕТОВЕН ДЕН НА ОСВЕДОМЕНОСТТА ЗА АУТИЗЪМ. На 18 декември 2007 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която обявява 2 април за Mеждународен ден на аутизма. Чрез него се изразява дълбока загриженост относно разпространението на аутизма сред децата по света и трудностите при тяхното развитие. Втори април е за всички специални деца, които често биват отритнати от обществото, но които ни дават възможност да открием най-състрадателната и благородна част от нас самите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА. Отбелязва се от 1967 г. в деня на рождението на големия детски писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875). Датският писател е известен най-вече със своите приказки. Сред тях са "Храбрият оловен войник", "Снежната царица", "Малката русалка", "Палечка", "Малката кибритопродавачка", "Грозното патенце". Неговите произведения са преведени на повече от 150 езика.

1821 - В КОТЕЛ СЕ РАЖДА ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1867 Г.). Рожденото му име е Съби Стойков Попович. Първи идеолог и организатор на националноосвободителното движение през ХIХ в. и негов ръководител през първите десет години. Списва вестници, най-известният от които е "Дунавски лебед". Създател на Първата българска легия (1862).

1872 - УМИРА САМЮЪЛ МОРЗ, АМЕРИКАНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1791 Г.). Най-известен с изобретяването на електромагнитния пишещ телеграф (апарат на Морз) и Морзовата азбука. На 24 май 1844 г. е изпратено първото съобщение между Вашингтон и Балтимор по способа на Морз с текст "Ето какво създаде Бог".

1924 - БКП Е ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА. С определение на ВКС са забранени още Партията на труда, БКМС и техните синдикални и кооперативни организации. Имотите им се отнемат, а БКП минава в нелегалност. Чрез този закон правителството на Александър Цанков (на снимката) се стреми да узакони разправата с политическите си противници, организирали и осъществили Юнското и Септемврийското въстание от 1923 г. ЗЗД е премахнат от правителството на ОФ с наредба закон на 16 октомври 1944 г.

1930 - РАЖДА СЕ СТЕФКА СЪБОТИНОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (УМИРА 2010 Г.). Изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област. 14 години работи в Държавния ансамбъл "Филип Кутев", с който гастролира по света. Солистка в Радио София. Пее в състава "Мистерията на българските гласове". Световна популярност получава през 1994 г. с песента "Притури се планината" с новия модерен аранжимент на Жаки Анона. Удостоена е с орден "Стара планина" I степен.

1933 - РАЖДА СЕ КОНСТАНТИН ПАВЛОВ, ПОЕТ, ДРАМАТУРГ, КИНОСЦЕНАРИСТ (УМИРА 2008 Г.). Автор на стихосбирките "Появяване", "Сатири", "Убийство на спящ човек" и др., на киносценариите "Чуй петела!", "Бяла магия". Стиховете му са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски, сърбохърватски, унгарски език.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 266

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 92

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 118

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 288

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 390

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 340

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 475

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 377

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ