27 Септември 2020неделя23:10 ч.

Памет

Датата

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 354

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА. Датата е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. Тогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО - най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде Международният ден на театъра.

1860 - В НЮ ЙОРК Е ПАТЕНТОВАН ТИРБУШОН ЗА ОТВАРЯНЕ НА БУТИЛКИ. Историята на приспособлението за вадене на тапи започва от древността. Архимед изобретява винт за издигане на водата в акведукти. Леонардо да Винчи го превръща в подемник за винтокрила машина. Няколко века по-късно се ражда "тапоизмъквач". За първи път за тирбушон се споменава публично преди около 350 г., когато са пуснати стъклените бутилки. Появява се официално в Англия през 1802 г. Тогава инженерът от Бирмингам Едуард Томасън регистрира изобретения от него "самонавиващ се тирбушон".

1878 - УМИРА ДОБРИ ВОЙНИКОВ, ВЪЗРОЖДЕНЕЦ, ПИСАТЕЛ, ДРАМАТУРГ И МУЗИКАЛЕН ДЕЕЦ (Р. 1833 Г.). Основоположник на българския театър, пръв български режисьор и автор на театрални пиеси. Най-известна сред тях е "Криворазбраната цивилизация" от 1871 г., която е смятана за най-добрата българска комедия до началото на ХХ в.

1886 - УМИРА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ, ВЪЗРОЖДЕНЕЦ И ПОЕТ (Р. 1822 Г.). Като учител в родния Сливен участва активно в борбата за църковна независимост. Основава и читалище. Полусляп и болен, посреща руските войски при идването им в Сливен в началото на 1878 г., като произнася пламенна реч. Умира разочарован от новата следосвобожденска действителност. "Боже, аз не съм желал такава свобода за народа ти", говори с болка той. Поетическото му наследство не е голямо - доказано е авторството му на около 20 стихотворения, сред които "Къде си, вярна ти любов народна?", "Стани, стани, юнак балкански", "Вятър ечи, Балкан стене".

1893 - УМИРА ТОНКА ОБРЕТЕНОВА, РЕВОЛЮЦИОНЕРКА (Р. 1812 Г.). Известна като Баба Тонка. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския революционен комитет - най-важния във вътрешността на България. Той е основан от сина й Никола Обретенов и заседава в нейната къща. Баба Тонка погребва и успява да съхрани черепа на Стефан Караджа. Синовете й Ангел, Петър, Никола и Георги участват в различни чети и са убити или изпратени на продължително заточение. По-малката й дъщеря - Анастасия (Сия), е женена за революционера, писателя и публициста Захарий Стоянов.

1932 - РАЖДА СЕ СЛАВ КАРАСЛАВОВ, ПОЕТ И ПИСАТЕЛ (УМИРА 2002 Г.). Син на писателя академик Георги Караславов. Следва руска филология в СУ, завършва кинодраматургия в Москва. Работи като редактор в различни столични издания. Автор на 23 книги, между които стихосбирките "Ехо от кавалите", "На бял камък", "Корава пръст" и др., трилогията "Солунските братя", тетралогията "И се възвисиха Асеневци".

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 105

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 201

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 300

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1918

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 28

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 183

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1518

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ