08 Април 2020сряда15:35 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 138

БЛАГОВЕЩЕНИЕ. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. На Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека "нова кръв".

1885 - В СЛИВЕН СЕ РАЖДА СТЕФАН МАКЕДОНСКИ, ОПЕРЕН ПЕВЕЦ (УМИРА 1952 Г.). Основоположник на Държавния музикален театър (1948 г.) и негов пръв директор. Учи пеене и сценично майсторство в Москва, специализира във Франция и Германия. Първият носител на званието "народен артист" за България. След смъртта му неговото име носи Музикалният театър.

1890 - РАЖДА СЕ ЧУДОМИР, ПИСАТЕЛ И ХУДОЖНИК (УМИРА 1967 Г.). Истинското му име е Димитър Христов Чорбаджийски. Завършва Държавното рисувално училище в София, специализира в Париж. Работи като учител по рисуване, председател е на читалище "Искра" в Казанлък, директор на музея и централна фигура в културния живот на града. Автор на над 150 картини, карикатури, хумористични стихове, епиграми, сонети, пародии, хумористични разкази, памфлети, скици и фейлетони. Творбите му са преведени на румънски, руски, словашки, сръбски, чешки език.

1921 - РАЖДА СЕ НАЧО ПАПАЗОВ, ПОЛИТИК (УМИРА 1996 Г.). Бил е министър на просветата и културата, председател на Държавния комитет за наука, технически прогрес и висше образование, първи зам.-министър на правосъдието, посланик на България в Япония. Герой на социалистическия труд.

1924 - В БЪЛГАРИЯ Е ПУБЛИКУВАН ЗАКОН ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОСИГУРОВКИ. Регламентира се осигуряване при трудова злополука, болест, инвалидност, старост и майчинство. За пръв път се въвежда 6-месечен неплатен отпуск по майчинство. Към правителството се създава фонд "Обществени осигуровки" с равни вноски от държавата, трудещите се и собствениците. На тази дата през 1951 г. е публикувано постановление на правителството, с което влиза в сила указ от 17 март с.г. на Президиума на НС за всенародна безплатна медицинска помощ.

1934 - РАЖДА СЕ ХРИСТО ФОТЕВ, ПОЕТ (УМИРА 2001 Г.). Стихотворението му "Господи, колко си хубава" е сред шедьоврите на българската любовна лирика. Животът и творческият му път са свързани с Бургас. Автор на стихосбирките "Баладично пътуване", "Пристанище", "Лирика" и др. През 2006 г. е учреден Национален конкурс за поезия, посветен на големия ни поет, който се провежда на две години.

1966 - УМИРА ПРОФ. ВЕНЕЛИН ГАНЕВ, ЮРИСТ, СОЦИОЛОГ, ДИПЛОМАТ И ПОЛИТИК (Р. 1880 Г.). Бил е министър на правосъдието, създател и председател (1924) на първото правозащитно сдружение "Българска лига за защита правата на човека и гражданина". Организира и ръководи първото социологическо дружество в България (1925-1938).

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 245

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ