09 Април 2020четвъртък18:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 169

1740 - РАЖДА СЕ ОРАС ДЬО СОСЮР, ШВЕЙЦАРСКИ УЧЕН (УМИРА 1799 Г.). Геолог, ботаник и алпинист, изследовател на Алпите. Смята се, че е един от първите, предложили термина "геология" (1779). За нуждите на алпинистите конструира първата в Европа походна печка за приготвяне на топла храна чрез слънчевите лъчи.

1879 - РАЖДА СЕ ОВАНЕС АДАМЯН, АРМЕНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1932 Г.). Изобретател на телевизията и факс машината. През 1907 г. провежда в Берлин първото в света експериментално предаване на цветни картини на разстояние 600 км. През 1921 г. докладва идеята си за факс машина на Осмия всеруски конгрес по електротехника в Москва, а през 1930 г. осъществява първото в света факсово предаване от Москва до Ленинград.

1925 - УБИТ Е ТОДОР СТРАШИМИРОВ (Р. 1880 Г.). Политик от БРСДП, по-късно - от БРСДП (ш.с.), а от 1920 г. - от БКП, брат на писателя Антон Страшимиров. Арестуван от режима на Цанков дни преди Септемврийското въстание (1923). Освободен, тъй като е избран за депутат. От трибуната на НС разобличава репресиите на режима спрямо опозицията и интелигенцията. В деня, в който отправя запитване до министъра на вътрешните работи, е убит на улицата.

1927 - В РУСЕ СЕ РАЖДА ЛЕОН ДАНИЕЛ, ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР (УМИРА 2008 Г.). Работи в театрите в Русе, Бургас, Враца, София, в БНТ, в Студия за хроникални и документални филми. Между забележителните му спектакли са "Три сестри" и "Вишнева градина" на Чехов, "Дванайсета нощ" на Шекспир, "На дъното" на Горки и др. Отличен с много награди, доктор хонорис кауза на НАТФИЗ.

1935 - РАЖДА СЕ КИРИЛ НЕШЕВ, ФИЛОСОФ (УМИРА 2010 Г.). Завършва философия в СУ, специализира в МГУ "М. Ломоносов" в Москва, професор. Научните му интереси са в областта на етиката. Бил е декан на Философския факултет и зам.-ректор на СУ. Автор на монографии и брошури, сред които "Азбука на семейната етика", "Българинът днес - съдба и свобода", "Политическата етика" и др.

1990 - ОСНОВАНА Е КНСБ. Конфедерацията на независимите синдикати в България е наследник на организацията Български професионални съюзи (БПС), преименувана през 1989 г. в Независими български професионални съюзи (НБПС). XI извънреден конгрес на НБПС на 17 февруари 1990 г. е и I учредителен конгрес на КНСБ.

2008 - КОСОВО ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ СЪРБИЯ. България и още 73 държави, 22 от които членки на ЕС, както и САЩ, Канада и Австралия, я признават. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали решението не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че актът не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 г. сръбският парламент приема резолюция, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ