16 Януари 2022неделя12:19 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Памет

Датата

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 1997

1650 - УМИРА РЕНЕ ДЕКАРТ, ФРЕНСКИ ФИЛОСОФ, МАТЕМАТИК И ФИЗИК (Р. 1596 Г.). Баща на съвременната математика. Създател на Декартовата координатна система, която повлиява върху развитието на съвременната аналитична геометрия и математически анализ. Поставя началото на рационализма - водещо философско течение в Европа през ХVII и ХVIII в.

1847 - РАЖДА СЕ ТОМАС ЕДИСОН, ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 1931 Г.). Автор е на повече от 1000 изобретения. Създава фонограф (грамофон), електрическа лампа с нагреваема жичка и различна електротехническа апаратура (цокъл и фасунга, предпазител със стопяеми жички, електрически ключ, електромер и др.). По негов проект в Ню Йорк е построена първата в света електростанция за постоянен ток за обществено ползване.

1868 - УМИРА ЛЕОН ФУКО, ФРЕНСКИ ФИЗИК (Р. 1819 Г.). Открива вихровите токове, a с Махалото на Фуко (на снимката) доказва въртенето на Земята около нейната ос. Първият учен, заснел повърхността на Слънцето. Измерва скоростта на светлината във въздух и вода чрез система от въртящи се огледала.

1916 - РАЖДА СЕ ИВАН БАШЕВ, ПОЛИТИК И ДИПЛОМАТ (УМИРА 1971 Г.). Завършва право в СУ. За участието си в БОНСС е арестуван и прекарва известно време в лагера Еникьой. Бил е секретар на Световната федерация на демократичната младеж в Париж (1948-1951), главен редактор на в. "Народна младеж" (1951-1952), секретар на ЦК на ДКМС (1951-1956), първи зам.-министър на просветата и културата. От 1962 г. до смъртта си е министър на външните работи. Баща е на поетесата Миряна Башева.

1922 - КАНАДЕЦЪТ ФРЕДЕРИК БАНТИНГ ОБЯВЯВА ОТКРИВАНЕТО НА ИНСУЛИНА. Единственият хормон в организма, понижаващ нивото на кръвната захар. Инсулинът всъщност е открит от румънския д-р Николае Паулеску в Париж (нарича го панкреатин), но до 2004 г. заслугата за това е приписвана на Бантинг, който пръв инжектира инсулин на човек на 11 януари 1922 г.

1926 - В КАНАДА СЕ РАЖДА ЛЕСЛИ НИЛСЕН, АМЕРИКАНСКИ КИНОАКТЬОР КОМИК (УМИРА 2010 Г.). От средата на 50-те години на ХХ в. започва да се снима в Холивуд. Участва в някои от най-успешните комедии като "Има ли пилот в самолета?", "Голо оръжие", "Хлапе под наем".

1991 - УМИРА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ, ПОЕТ И ПУБЛИЦИСТ (Р. 1918 Г.). Участник в антифашисткото движение по време на Втората световна война, партизанин в отряд "Чавдар". След Девети септември 1944 г. работи във вестниците "Народна войска" и "Литературен фронт". Известен със стихосбирката си "Партизански песни". Според литературната критика при него комунистическата идея е убеждение и искрена социална надежда. Преживява драматично разочарованията си от разминаването между идеал и реалност.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ