29 Март 2020неделя02:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 229

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В ЗАТВОРИТЕ. С решение на МС от декември 2006 г. на тази дата празнуват всички от системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към МП. Празникът се отбелязва в деня на подписване на Привременните правила за учредяване на затворите - 29 януари 1879 г.

1765 - ЗАВЪРШЕН Е ПЪРВИЯТ ПРЕПИС НА "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА". Дело е на първия ученик и последовател на Паисий Хилендарски - Софроний Врачански (поп Стойко Владиславов). През 1781 г. видният книжовник, учител и църковен деец преписва за втори път Паисиевата история.

1817 - РАЖДА СЕ АВТОРЪТ НА ПЪРВИТЕ В СВЕТА КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ. През 1840 г. английският художник Джон Хорсли изработва по поръчка на лондонски аристократ 40 еднакви литографии. През 1843 г. оригиналът се размножава в 1000 екземпляра, продавани по 1 шилинг. От тях днес са запазени едва 12 - обект на колекционерска страст.

1832 - РОДЕН Е НИКОЛАЙ ПАВЛОВИЧ ИГНАТИЕВ, РУСКИ ДИПЛОМАТ, ГРАФ (УМИРА 1908 Г.). Играл важна роля в определянето на руската политика в Азия и на Балканите. В края на Руско-турската война подготвя с турските представители Санстефанския мирен договор (1878).

1860 - РАЖДА СЕ АНТОН ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ, РУСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1904 Г.). За 26 години творческа дейност създава около 900 произведения - основно хумористични разкази, пиеси и повести. Работи като доктор почти през целия си живот, докато създава произведенията си. Умира от туберкулоза в Германия, но е погребан в Москва.

1878 - ТЪРГОВИЩЕ, БУРГАС, СМОЛЯН И КЮСТЕНДИЛ СА ОСВОБОДЕНИ В ХОДА НА РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА. В боевете за Кюстендил участва и четата на Ильо войвода. 26-а дивизия начело с ген. Делингсхаузен влиза в Бургас. Части на Западния отряд на ген. Струков освобождават Пашмакли (Смолян), а на Източния отряд - Ески Джумая (Търговище). От 1993 г. на този ден е празникът на Търговище, а от 2009 г. - на Кюстендил.

1886 - НЕМСКИЯТ ИНЖ. КАРЛ БЕНЦ ПАТЕНТОВА ПЪРВИЯ АВТОМОБИЛ С БЕНЗИНОВ ДВИГАТЕЛ. Триколесната моторна каляска е с разположен на задната ос четиритактов двигател с един цилиндър. Мощността на агрегата била едва 0,9 к.с., а максималната скорост на колата - 16 км/ч. По същата идея работят Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, но Бенц първи патентова своя труд.

1889 - ИЗБРАН Е ПЪРВИЯТ РЕКТОР НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Александър Теодоров-Балан (на снимката) - езиковед, литературен историк и библиограф, академик, поема ръководството на Висшето училище (дн. СУ). Няколко пъти е бил избиран на този пост след това. Научното му наследство се определя на 866 заглавия на книги, студии, статии и бележки, от които 310 са посветени на българския език.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ