23 Февруари 2020неделя18:28 ч.

Памет

Датата

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 610

1889 - В ДУПНИЦА СЕ РАЖДА СТАНКЕ ДИМИТРОВ-МАРЕК, АНТИФАШИСТ (УМИРА 1944 Г.). Истинското му име е Стефан Димитров Тодоров. През 1925 г. емигрира в СССР заради смъртна присъда у нас. В периода 1941-1944 г. води предавания на радиостанция "Народен глас". Загива в самолетна катастрофа на път за България. От 1948 до 1989 г. родният му град се казва Марек или Станке Димитров.

1909 - РУСИЯ ПЪРВА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ПРИЗНАВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ. На 22 септември 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест е провъзгласена независимостта на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар. Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта, а Турция иска обезщетение. С помощта на Русия е постигнато споразумение, а след това Турция и останалите Велики сили признават независимостта на България.

1920 - РАЖДА СЕ ЛЕДА МИЛЕВА, ПОЕТЕСА, ПИСАТЕЛКА, ПРЕВОДАЧКА (УМИРА 2013 Г.). Дъщеря на Гео Милев. Житейският й път е свързан с БНР, издателства, била е директор на БНТ, постоянен представител на България при ЮНЕСКО и пр. Публикува много детски произведения, публицистика, преводи от руски и английски език. Сред известните й творби са стихосбирките за деца "Влакче през града", "Цветни приказки", "Златоперко", "Зайченцето бяло" и др. Носител на много награди. Умира на рождения си ден.

1924 - РАЖДА СЕ АЛЕКСАНДЪР МАТРОСОВ, СЪВЕТСКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩ (УМИРА 1943 Г.). Известен с подвига си в сражение за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта в района на с. Чернушка, Псковска област. Останал от дете сирак, Матросов не се поколебава с тяло да закрие амбразурата на укреплението, за да даде възможност на батальона си да се вдигне в атака и да обезвреди противника. Името му е символ на мъжество и воинска доблест. Посмъртно е отличен с орден "Ленин". Герой на СССР.

1944 - РАЖДА СЕ БОЙКА ПРИСАДОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (УМИРА 2017 Г.). Солистка на фолклорния ансамбъл "Родопа" в Смолян, на ансамбъл "Филип Кутев" и на хор "Космически гласове". Завещала е на поколенията над 150 записа на народни песни. Носителка е на Голямата награда на първото надпяване на Рожен (1961 г.), на "Златен приз" от международния радиоконкурс в Братислава, наречен от специалистните "Европейски фолклорен "Оскар".

1951 - СЪЗДАДЕНО Е ДЪРЖАВНОТО БАЛЕТНО УЧИЛИЩЕ (ДН. НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСТВО). Инициативата е на основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и на руския педагог Владимир Белий. През 1956 г. е преименувано на Държавно хореографско училище и е разкрит отдел "Български танци". На 1 март 2001 г. получава статут на НУТИ.

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 189

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 154

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 224

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 221

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1727

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1613

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 418

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 483

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ