11 Август 2020вторник03:29 ч.

Памет

Датата

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 1177

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ. Обявен е през 1992 г. от Генералната асамблея на ООН. Оттогава това е ден за засилване на дискусията по темата за свободния и независим живот на хората с увреждания, за тяхното пълноправно участие в обществото.

1621 - ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ ИЗОБРЕТЯВА ТЕЛЕСКОПА. С помощта на уреда с 32-кратно увеличение той открива лунните планини и кратери, пръстените на Сатурн, четири спътника на Юпитер, фазите на Венера, слънчевите петна, звездния строеж на Млечния път.

1823 - РАЖДА СЕ СТАНИСЛАВ ДОСПЕВСКИ, ХУДОЖНИК (УМИРА 1878 Г.). Рожденото му име е Зафир Зограф. Един от най-значителните възрожденски художници и иконописци, племенник на Захари Зограф. Учи в Московското художествено училище за живопис, скулптура и архитектура и в Императорската художествена академия в Петербург. Родоначалник на светския реалистичен портрет у нас.

1888 - УМИРА КАРЛ ЦАЙС, НЕМСКИ МЕХАНИК И ОПТИК (Р. 1816 Г.). Известен като основател на фирмата, която носи неговото име - "Карл Цайс Йена". Произвежда главно микроскопи, а след изобретяването на фотоапарата - и фотографски обективи, с което фирмата е прочута и в наши дни.

1891 - ПОСТАВЕНИ СА ОСНОВИТЕ НА МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ. На тази дата НС приема Закон за Въоръжените сили в Княжество България - един от най-важните за младата държава. Въоръжените сили се делят на действаща армия, резервна армия и народно опълчение.

1910 - СЪЗДАДЕНА Е НЕОНОВАТА ЛАМПА. Жорж Клод демонстрира творението си на изложение в Париж. Това е газоразрядна лампа с ниско налягане, в която светенето се дължи на тлеещ електрически разряд в неон, аргон или живачни пари. Изобретението на французина се използва за осветление и създаване на светещи реклами. Клод патентова неоновата реклама на 9 ноември 1911 г. Оттогава неонът става най-популярният източник на светлина в рекламата заради богатата цветова гама и удивителния блясък. Възможни са над 150 цвята. Почти всеки цвят, различен от червеното, се създава чрез използване на аргон, живак и фосфор.

1959 - ПУСНАТ Е НА ВОДА ПЪРВИЯТ В СВЕТА АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ. "Ленин" е построен в корабостроителницата в Ленинград. Той е първият от серията от девет ледоразбивача, построени за плаване в Арктика. "Ленин" е първият надводен атомен плавателен съд, до това време САЩ с "Наутилус" и СССР с "Ленински комсомол" изпробват тази технология при подводниците. Корабът е изведен от експлоатация през 1989 г. и днес функционира като музей в Мурманск.

1967 - ИЗВЪРШЕНА Е ПЪРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА СЪРЦЕ. Операцията прави южноафриканският хирург Кристиан Барнард (на снимката) в операционна зала на клиниката "Гроте Шур" (Кейптаун). Първият пациент с трансплантирано сърце е 53-годишният Луис Уашкански. Той умира 18 дни по-късно от двустранна бронхопневмония.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ