11 Юли 2020събота14:04 ч.

Памет

Датата

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 267

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РУСЕНСКИТЕ КОРАБОСТРОИТЕЛИ. През 1881 г. в Русе е построен първият български кораб "БОТ-1" с дължина 16 м, широчина 3 м и водоизместимост 60 т, с което се поставя началото на българското корабостроене. Празникът се чества от 1993 г.

1848 - ОТКРИТО Е ПЪРВОТО В СВЕТА МЕТРО. Първата линия с дължина 6 км свързва лондонските гари Падингтън и Фарингдън. Наречена е Metropolitan Railway (столична железница). За название днес са останали само първите пет букви - метро.

1879 - ПАТЕНТОВАН Е ПЪРВИЯТ КАСОВ АПАРАТ. Изобретен е от американеца Джеймс Рити, собственик на бар в Дейтън, щата Охайо. Той измисля уреда, за да спре кражбите сред персонала. Най-ценна е долната част на касовия регистър - чекмеджето, което се отваря, когато се извършва операция на апарата, като издава специфичен звук. Така се контролира касиерът да не пребърква чекмеджето.

1913 - В БЪЛГАРИЯ Е УЧРЕДЕН ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. Създаден е за пръв път със Закона за административното правосъдие от 1912 г. и започва да функционира на следващата година, като поема главно функциите на дотогавашното Административно отделение на Върховния съд. ВАС съществува в периодите 1913-1922 г., 1934-1948 г. и след 1996 г. Осъществява върховен съдебен надзор по прилагане на законите в административното правораздаване. Разглежда жалби и протести и срещу актове на МС, ръководители на други ведомства, непосредствено подчинени на МС, актове на ВСС, БНБ, областни управители и др.

1922 - ОТКРИТА Е ГРОБНИЦАТА НА ФАРАОНА ТУТАНКАМОН. Мумията е намерена от британския археолог Хауърд Картър в Долината на царете в Египет. Фараон Небхеперура Тутанкамон е последният наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Мумията е намерена положена в четири позлатени ковчега. В музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон, още стотици са на склад. Най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана с лазурит.

1950 - ПОДПИСАНА Е ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. Документът, парафиран в Рим, влиза в сила на 3 септември 1953 г. Конвенцията има за цел да осигури основните човешки права, да защити личната свобода на гражданите, да осигури гаранции за справедлив съдебен процес, да гарантира специалните права и свободи, както и правото на брак и семейство. Чрез подаване на индивидуални жалби гражданите имат директен достъп до Постоянния съд за права на човека в Страсбург, който е независим от националните инстанции.

2008 - УМИРА МАЙКЪЛ КРАЙТЪН, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1942 Г.). Романът му "Щамът "Андромеда" бързо става бестселър и е екранизиран. Автор е на художествени и публицистични книги, сценарии, работи като режисьор. Критиците го наричат "бащата на технотрилъра".

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 580

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 499

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ