04 Юли 2020събота20:52 ч.

Памет

Датата

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 1107

СВЕТОВЕН ДЕН НА АНИМАЦИЯТА. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино. Поводът е първата публична прожекция на Емил Рейно на т.нар. светлинни пантомими (1892). Рейно (1844-1918) e френски художник и фотограф. На 21 декември 1877 г. патентова апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента, наречен праксиноскоп.

1860 - РАЖДА СЕ КАНО ДЖИГОРО, СЪЗДАТЕЛ НА ДЖУДОТО (УМИРА 1938 Г.). Джудото е първото японско бойно изкуство, спечелило широко международно признание и станало официален олимпийски спорт. Педагогическите нововъведения, приписвани на Кано, включват използването на бели и черни колани и въвеждането на дановете, за да се покаже относителното старшинство сред спортуващите даден боен спорт. На Кано се приписват известни девизи като "Максимум ефективност с минимално усилие" и "Споделено благоденствие и изгода".

1869 - РАЖДА СЕ ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ, ПИСАТЕЛ И ПОЛИТИК (УМИРА 1926 Г.). Рожденото му име е Цанко Генов Бакалов. Радетел на социалистическите идеи, един от основоположниците на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и от неговите първи водачи. Депутат в няколко парламента, участник в няколко правителства. Сътрудничи на много списания и вестници, сред които "Ново време", "Работнишки другар", "Съвременен преглед", "Работнически вестник" и др. Автор на лирика, разкази, три романа, пиеси.

1903 - РАЖДА СЕ ИВЛИН УО, АНГЛИЙСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1966 Г.). Известен е със сатиричните си романи "Шепа прах", "Упадък и падение", "Унизените наши тела", както и с по-личната книга "Завръщане в Брайдсхед". Майстор на изтънчената сатира на английското висше общество, към което самият той е силно привлечен.

1931 - УМИРА ЦВЕТАН РАДОСЛАВОВ, ПОЕТ, ПСИХОЛОГ И ОБЩЕСТВЕНИК (Р. 1863 Г.). Автор на текста и мелодията на песента "Горда Стара планина" (1885), по-късно наречена "Мила Родино", върху основата на която на 8 септември 1964 г. с Указ 534 на Президиума на Народното събрание са одобрени текстът и музиката на националния химн на България.

1954 - В ПЛОВДИВ СЕ РАЖДА КИРИЛ ВАРИЙСКИ, АКТЬОР (УМИРА 1996 Г.). Изиграл десетки роли на сцените на Смолянския, Пазарджишкия, Сатиричния и Народния театър "Иван Вазов". Снимал се е в 18 български филма, между които "Комитски времена", "Жребият", "Борис I", "24 часа дъжд", "Йо-хо-хо", сериалът "Под игото".

1981 - СЪЗДАДЕНА Е МЕТЪЛ ГРУПАТА "МЕТАЛИКА". Основана е в Сан Франциско, Калифорния (САЩ) от 17-годишния датски тенисист Ларс Улрих, който се преместил със семейството си от Копенхаген в Калифорния, и имал хоби да свири на барабани. Другият основател е неговият приятел Джеймс Алън Хетфийлд. Още с първия си албум "Металика" популяризира траш метъла, но в началото на 90-те години на ХХ в. връща метъла в музикалния мейнстрийм.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 608

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 671

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1255

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ