04 Декември 2021събота04:15 ч.

Памет

Датата

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 268

СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЩИТЕ. На 9 октомври 1874 г. в Берн, Швейцария, е учреден Всемирният пощенски съюз (ВПС). През 1969 г. в Токио се провежда конгрес на организацията и тогава 9 октомври е определен за Световен ден на пощите. През 1947 г. ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН. България става член на ВПС на 1 юли 1879 г.

1892 - РАЖДА СЕ ИВО АНДРИЧ, НАЙ-ЗНАЧИМИЯТ ПИСАТЕЛ НА БИВША ЮГОСЛАВИЯ (УМИРА 1975 Г.). Учи във философския факултет на университета в Загреб, във Виена и в Ягелонския университет в Краков. От 1919 г. е чиновник в Министерството на вероизповеданията в Белград и участва активно в литературния живот на столицата. Следва успешна дипломатическа кариера, започнала от мисията във Ватикана. Работи в Марсилия, Париж, Мадрид, Брюксел, секретар е на постоянното представителство на Кралство Югославия към Обществото на народите в Женева, началник на политическия отдел на МВнР, пълномощен министър и извънреден посланик в Берлин (1939-1941). След войната е председател на Съюза на писателите на Югославия, зам.-председател на Дружеството за културно сътрудничество със СССР. През 1947 г. става член на Президиума на Народното събрание на НР Босна и Херцеговина. През 1961 г. получава Нобеловата награда за литература. Автор на книгите "Мостът на Дрина", "Травнишка хроника", "Госпожица", "Жената от слонова кост", "Любов в градчето", "Ден в Рим" и др.

1967 - УБИТ Е ЕРНЕСТО ЧЕ ГЕВАРА, АРЖЕНТИНСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР, ПОЛИТИК И ДИПЛОМАТ (Р. 1928 Г.). Един от ръководителите на кубинската революция. Заема важни постове в правителството на Куба - президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба. През 1965 г. се отказва от кубинско гражданство и всички постове в държавата и напуска Куба. Съдбата го отвежда най-напред в Конго, а след това в Боливия, където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и пренесени в Куба.

1997 - БЪЛГАРИЯ ПОДПИСВА РАМКОВАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА. Подпис под документа в Страсбург слага президентът Петър Стоянов. Рамковата конвенция за защита на националните малцинства е приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 1994 г. Процесът на подписването й започва на 1 февруари 1995 г., а влиза в сила на 1 февруари 1998 г. Рамковата конвенция е първият юридически обвързващ многостранен документ, посветен на защитата на националните малцинства в общ план.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ