09 Юли 2020четвъртък01:16 ч.

Памет

Датата

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 790

1819 - В КАРЛОВО СЕ РАЖДА ЕВЛОГИ ГЕОРГИЕВ, ПРЕДПРИЕМАЧ (УМИРА 1897 Г.). Смятан за най-богатия български търговец и банкер в края на ХIХ в. По-голямата част от живота си (60 години) прекарва в чужбина, но не престава да се чувства дълбоко свързан с народа си. Той и брат му Христо участват със значителни суми в много благотворителни инициативи. Сред по-крупните негови дарения са: на българско девическо училище в Солун, на българска болница в Цариград, на българската църква в Букурещ. Венец на дарителската му дейност е сградата на Софийския университет.

1895 - РАЖДА СЕ СЕРГЕЙ ЕСЕНИН, РУСКИ ПОЕТ (УМИРА 1925 Г.). Ранната смърт, неодобрението на част от литературния елит, популярността сред широката публика и ексцентричното поведение го превръщат в легендарна фигура в руската литература. Голяма част от произведенията му са забранени след смъртта му и са публикувани отново в Съветския съюз през 1966 г.

1918 - ФЕРДИНАНД I АБДИКИРА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕСТОЛ. Под натиска на правителството и на премиера Александър Малинов царят отстъпва трона на Борис III. След като напуска България, Фердинанд се завръща в родовите си имения в Кобург (Германия), където умира на 10 септември 1948 г. Фердинанд I е отговорен за обявяването на Междусъюзническата война (1913) и претърпяната от България първа национална катастрофа. Под негово влияние страната ни се присъединява към Тройния съюз по време на Първата световна война (1914-1918). Последвалата втора национална катастрофа го принуждава да абдикира в полза на своя син.

1925 - РАЖДА СЕ ГОР ВИДАЛ, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 2012 Г.). Автор на осем пиеси и над 20 романа, признат за изобретател на политическия исторически роман. Един от най-влиятелните американски интелектуалци на ХХ в. В България става известен с "Калки", после с "Вашингтон, окръг Колумбия", "Сътворението", "На живо от Голгота".

1971 - СЪЗДАДЕНА Е ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА. В една от компютърните лаборатории на САЩ ученият Рей Томлинсън изпраща първото електронно съобщение. На него принадлежи и въвеждането на "маймунското а" в електронния адрес, което го прави различим от останалите. Имейлите стават достъпни за обикновените граждани през 1991 г., когато "Майкрософт" разработва съответната програма.

1991 - КОНСТИТУИРАН Е КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД. Създава се със Закона на КС, приет от VII ВНС на 30 юли 1991 г., и на основание Конституцията на Р България. На 26 декември 1991 г. е приет правилник за организацията и дейността му. КС обезпечава върховенството на Конституцията на Р България спрямо законите и другите актове на НС, както и спрямо указите на президента. Решенията му са окончателни и задължителни за всички, включително за съдилищата.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 201

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 97

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 148

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ