01 Март 2021понеделник19:31 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Памет

Датата

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 573

1847 - УМИРА ВАСИЛ АПРИЛОВ, ВЪЗРОЖДЕНЕЦ, ДАРИТЕЛ И ПИСАТЕЛ (Р. 1789 Г.). Получава солидно класическо и хуманитарно образование. Посвещава се на просветното и културното издигане на българския народ. През 1835 г. основава в Габрово първото новобългарско светско училище. По негово настояване български младежи са изпращани да се учат в Русия. Един от първите книжовници, които осъзнават необходимостта от създаване на единен български език. Завещава на габровската община значителна сума, с която да се построи нова сграда за основаното от него училище.

1869 - РАЖДА СЕ МАХАТМА ГАНДИ, ИНДИЙСКИ ПОЛИТИК (УМИРА 1948 Г.). Оглавява националното движение в родината си срещу английското управление, превърнал се в символ на ненасилственото гражданско неподчинение като средство за постигане на политически цели. През 1930 г. организира прословутия мирен Поход на солта в знак на протест срещу британския монопол на солта. Известен и като Махатма - Голямата душа (наречен така от големия поет Рабиндранат Тагор), той учи, че промяната започва вътре в отделните личности. Застрелян е от индуистки шовинист заради отстъпките, направени на Пакистан. Датата се чества в Индия като Ден на Ганди.

1909 - В АНГЛИЯ Е ИЗИГРАН ПЪРВИЯТ РЪГБИ МАЧ. Според легендата играта е измислена в училището на гр. Ръгби (откъдето получава името си) в Англия през 1823 г. от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището, Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

1916 - В СРАЖЕНИЕ ЗАГИВА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, ПОЕТ (Р. 1887 Г.). Пише първите си стихове като ученик в мъжката гимназия "Александър I" в Пловдив, а първите му творби са публикувани в София през 1906 г. в сп. "Съвременност". През 1907 г. се записва в Юридическия факултет, а през следващата - в Историко-филологическия, като следва само две години. Работи като пресметач в Централната метеорологична станция, стенограф в НС и в Софийската община. Пише репортажи за в. "Ден" и в. "Балканска трибуна", сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса" и др. Постъпва в армията през октомври 1912 г. и участва в Балканската война (1912-1913), след което изкарва Школата за запасни офицери в Княжево. По време на Първата световна война отива на фронта като доброволец (29 януари 1916 г.), където загива.

1956 - В НЮ ЙОРК Е ПРЕДСТАВЕН ПЪРВИЯТ В СВЕТА АТОМЕН ЧАСОВНИК. Измерва времето, използвайки резонансните честоти на поглъщане на атомите. Основният принцип на атомния часовник е да се използва генератор на електромагнитно лъчение (в микровълновата или оптичната спектрална област), чиято честота да се стабилизира по известен атомен преход, т.е. търси се тази честота, при която се наблюдават преходи между двете състояния на атома.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ