25 Май 2020понеделник09:29 ч.

Датата

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 608

1802 - РАЖДА СЕ ЛАЙОШ КОШУТ, УНГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР, ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК (УМИРА 1894 Г.). По време на Унгарската революция 1848-1849 г. е министър на финансите на Унгария, глава на изпълнителната власт, временен държавен глава (регент) на Унгария. След разгрома на революцията емигрира заедно с около 6000 свои сподвижници в днешните български земи и се установява в Шумен.

1888 - В СПА (БЕЛГИЯ) СЕ ПРОВЕЖДА ПЪРВИЯТ КОНКУРС ЗА КРАСОТА В СВЕТА. Мероприятието било повече от скромно. На финала участвали 21 претендентки за титлата "Кралица на красотата". Момичетата били избирани по снимки, изпратени на журито. Победителка станала 18-годишната креолка от Гваделупа Берта Сукаре, която получила като награда 5000 франка. 20 години по-късно на хиподрум във Фолкънстоун, Англия, се провежда първият международен конкурс за красота.

1918 - БИТКАТА ПРИ ДОЙРАН. На тази дата по време на Първата световна война части на Българската армия спират настъплението на английската армия. Това е третата и последна битка от Дойранската епопея. Българските части показват голяма смелост, въпреки че съотношението на силите е 6 към 1 в полза на съглашенските сили.

1935 - УМИРА КОНСТАНТИН ЦИОЛКОВСКИ, РУСКИ УЧЕН (Р. 1857 Г.). Като учител в Калкута построява аеродинамичен тунел, който му позволява да измерва различни аеродинамични показатели на изследваните обекти. Основният му труд "Изследване на космическото пространство с помощта на реактивния двигател" засяга проблемите по използването на ракетните двигатели в Космоса. Аргументира съществуването на разумни сили във Вселената, които са достигнали много по-високо ниво на развитие от земната цивилизация и помагат на хората в тяхната еволюция.

1977 - УМИРА ПРОФ. НЕНКО БАЛКАНСКИ, ХУДОЖНИК (Р. 1907 Г.). Завършва Художествената академия в София, специализира във Франция и Италия. Праправнук на легендарната баба Тонка, правнук на Ботевия четник Никола Обретенов. През 1980 г. съпругата му Лиляна дарява на фонд "13 века България" 1610 произведения на художника, както и къщата им на ул. "Латинка" 12 в София за музей. Родната къща на художника в Казанлък е музей с експозиция, филиал на Художествената галерия в Казанлък.

1991 - ОТКРИТ Е ЛЕДЕНИЯТ ЧОВЕК ЙОЦИ. Семейство туристи от Германия открива в Алпите, на границата между Италия и Австрия, замразена мумия на човек, живял около 5300 г. пр.Хр. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (медната епоха). Тялото е високо 165 см. Анализи на зъбния емайл показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце на север от Болцано (Италия), където днес е изложено тялото му, в южнотиролския археологически музей.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ