05 Юни 2020петък21:49 ч.

Датата

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 927

ПРАЗНИК НА НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДЕЙСКА ЧАСТ. Приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър I Батенберг. На 12 юли е осъществен първият официален ескорт на български княз. През годините гвардейската структура се променя. През 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на БА и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.

1561 - ОСВЕТЕН Е ХРАМЪТ "ВАСИЛИЙ БЛАЖЕНИ" В МОСКВА. Строителството на символа на руската столица, известен и като Покровски събор, започва през 1555 г. в памет на победата на руските войски над Казанското ханство. Храмът се състои от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях девета църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. През 1929 г. храмът е затворен за богослужение, свалени са камбаните и е обявен за музей. Отново започва да се използва за богослужения от 14 октомври 1991 г. Паметник на културата, включен е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

1904 - РАЖДА СЕ ПАБЛО НЕРУДА, ЧИЛИЙСКИ ПОЕТ (УМИРА 1973 Г.). Истинското му име е Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто. Псевдонима си избира в чест на чешкия поет Ян Неруда. Нобелов лауреат за литература през 1971 г. "Двайсет любовни стихотворения и една отчаяна песен" (1924) е първото му произведение с международен отзвук и едно от първите по популярност в испаноезичната литература за всички времена.

1991 - VII ВНС ПРИЕМА НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ НА Р БЪЛГАРИЯ. Подписите си под нея слагат 309 депутати, 4-ма подписват по-късно. Отменена е Конституцията на НРБ от 18 май 1971 г. Новият основен закон налага изграждане на държавно управление въз основа на разделение на властите. Въвежда институцията Президент на републиката. Предвижда се свикване на ВНС, което може да гласува промени във формата на държавното управление и устройство, както и промяна на съществени разпоредби от действащата конституция. Въвежда се институцията Конституционен съд.

2008 - УМИРА ВИЛИ КАЗАСЯН, КОМПОЗИТОР (Р. 1934 Г.). Джаз музикант, аранжор и пианист от арменски произход. Кариерата му е трайно свързана с Бигбенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960-1998). Автор е на детски песни, филмова музика, на музика към театрални спектакли, тв и радиомюзикъли. С неговото име е свързан радиоконкурсът "Тромбата на Вили", голям е приносът му за развитието на фестивала "Златният Орфей" и тв конкурса за естрадни песни "Мелодия на годината". Носител на много музикални награди.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ