23 Септември 2019понеделник14:09 ч.

Памет

Датата

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 258

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА И ТРАНСФОБИЯТА. Отбелязва се от 2004 г. на датата, на която през 1990 г. Световната здравна организация взе официално решение да премахне хомосексуалността от Международната класификация на болестите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКИЯ ТЕЛЕФОН НА ДОВЕРИЕТО. Отбелязва се от 2007 г. по инициатива на Международното обединение на детските телефони на доверието (СНI), официално признато от Комитета на ООН по правата на децата. Идеята за детския телефон на доверието е на проф. Джеро Билимория от Института за социални науки (ТISS) в Мумбай, Индия. През юни 1996 г. тя създава безплатен телефон на доверието, на който доброволци помагат на деца в нужда, обадили се за помощ. Международното обединение на детските телефони на доверието е основано през 2003 г. в Амстердам, Холандия.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА. Отбелязва се от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и превенцията.

ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ. Професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. За първи път швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак".

1846 - ПАТЕНТОВАН Е САКСОФОНЪТ. Изобретен е от белгиеца Адолф Сакс, живял в Париж през ХIХ в. - виртуоз, владеещ няколко инструмента. Идеята му била да създаде универсални инструменти за тогавашните духови оркестри като естествена връзка между дървени и медни духови инструменти. Саксофонът е конструиран през 1841 г. и се използва главно във военните духови оркестри. През 20-те години на ХХ в. навлиза в джазовата и танцовата музика.

1956 - БЪЛГАРИЯ СТАВА ЧЛЕН НА ЮНЕСКО. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура е създадена през ноември 1945 г. в Лондон като една от четирите "големи" специализирани организации на ООН. В Списъка на световното наследство са културни и природни паметници от България - Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият град на Несебър, Рилският манастир, Скалната църква в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк "Пирин", Резерватът Сребърна.

1991 - ОФИЦИАЛЕН РОЖДЕН ДЕН НА ИНТЕРНЕТ. Тим Бърнърс-Лий представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN). Английският физик и компютърен специалист е основоположник и създател на World Wide Web (WWW). Днес е Световният ден на информационното общество. Отбелязва се от 2006 г. по решение на ООН.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 90

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 444

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 545

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 0

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 175

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 812

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 668

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 528

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 549

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ