26 Юни 2019сряда04:49 ч.

Памет

Датата

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 211

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА И ТРАНСФОБИЯТА. Отбелязва се от 2004 г. на датата, на която през 1990 г. Световната здравна организация взе официално решение да премахне хомосексуалността от Международната класификация на болестите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКИЯ ТЕЛЕФОН НА ДОВЕРИЕТО. Отбелязва се от 2007 г. по инициатива на Международното обединение на детските телефони на доверието (СНI), официално признато от Комитета на ООН по правата на децата. Идеята за детския телефон на доверието е на проф. Джеро Билимория от Института за социални науки (ТISS) в Мумбай, Индия. През юни 1996 г. тя създава безплатен телефон на доверието, на който доброволци помагат на деца в нужда, обадили се за помощ. Международното обединение на детските телефони на доверието е основано през 2003 г. в Амстердам, Холандия.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА. Отбелязва се от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и превенцията.

ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ. Професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. За първи път швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак".

1846 - ПАТЕНТОВАН Е САКСОФОНЪТ. Изобретен е от белгиеца Адолф Сакс, живял в Париж през ХIХ в. - виртуоз, владеещ няколко инструмента. Идеята му била да създаде универсални инструменти за тогавашните духови оркестри като естествена връзка между дървени и медни духови инструменти. Саксофонът е конструиран през 1841 г. и се използва главно във военните духови оркестри. През 20-те години на ХХ в. навлиза в джазовата и танцовата музика.

1956 - БЪЛГАРИЯ СТАВА ЧЛЕН НА ЮНЕСКО. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура е създадена през ноември 1945 г. в Лондон като една от четирите "големи" специализирани организации на ООН. В Списъка на световното наследство са културни и природни паметници от България - Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият град на Несебър, Рилският манастир, Скалната църква в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк "Пирин", Резерватът Сребърна.

1991 - ОФИЦИАЛЕН РОЖДЕН ДЕН НА ИНТЕРНЕТ. Тим Бърнърс-Лий представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN). Английският физик и компютърен специалист е основоположник и създател на World Wide Web (WWW). Днес е Световният ден на информационното общество. Отбелязва се от 2006 г. по решение на ООН.

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ