26 Март 2019вторник14:45 ч.

Памет

Датата

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 90

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. За първи път е отбелязан на 15 март 1983 г. Две години по-късно, на 9 април 1985 г., Общото събрание на ООН одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се отбелязва от 1991 г.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙСКАТА БРУТАЛНОСТ. За първи път денят е отбелязан през 1997 г., като инициативата е на хора, пострадали от полицейско насилие в Монреал (Канада) и Швейцария. Денят се свързва с предполагаем инцидент, при който две деца на възраст 11-12 години са били бити до смърт от швейцарската полиция.

СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪНЯ. Отбелязва се от 2008 г. през март в петъка преди Деня на пролетното равноденствие, по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня. Целта е да се привлече вниманието върху значението на съня за здравето на хората. Мотото на деня за 2019 г. е "Здравословен сън за здравословно остаряване".

44 Г. ПР.Н.Е. - УБИТ Е ГАЙ ЮЛИЙ ЦЕЗАР (Р. 100 Г. ПР.Н.Е.). Римски военен и политически водач, един от най-влиятелните мъже в световната история. Изиграва важна роля за трансформацията на Римската република в Римска империя. Провъзгласен е за пожизнен диктатор и централизира целия административен апарат.

1934 - РАЖДА СЕ КРИКОР АЗАРЯН, БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОР И ТЕАТРАЛЕН ПЕДАГОГ (УМИРА 2009 Г.). Професор, председател на Българската асоциация на режисьорите в театъра. Поставя повече от 100 пиеси. Носител на орден "Стара планина" първа степен, на престижни отличия и награди - "Икар" за цялостен принос в развитието на българския театър и за режисура, почетен "Аскеер" и др. На негово име на 26 октомври 2015 г. се създава театър "Азарян".

1979 - УМИРА АКАД. ЕМИЛИЯН СТАНЕВ, ПИСАТЕЛ (Р. 1907 Г.). Истинското му име е Никола Стоянов Станев. Автор на повестта "Крадецът на праскови", на романите "Иван Кондарев", "Антихрист" и др. По негови произведения са създадени филмите "В тиха вечер", "Крадецът на праскови", "Иван Кондарев". Автор на произведения за деца - приказки, повести, разкази и сборници. Лауреат и носител на престижни награди и отличия. По случай 100-годишнината от рождението му и като признание за неговия изключителен принос към световната съкровищница на литературата и културата, ЮНЕСКО обявява 2007 г. за година на Емилиян Станев.

1998 - УМИРА БЕНДЖАМИН СПОК, АМЕРИКАНСКИ ПЕДИАТЪР (Р. 1903 Г.). Известен като Доктор Спок. Неговата книга "Грижи за бебето и детето", публикувана през 1946 г., е сред най-големите бестселъри за всички времена. Идеите му за грижите за детето са повлияли поколения родители.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58