27 Септември 2021понеделник23:47 ч.

Датата

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 1708

ЗИМЕН СИМЕОНОВДЕН. Смята се за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, като им оставя рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да се хваща остър предмет. В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци.

1882 - В ТУТРАКАН СЕ РАЖДА ДОБРИ НЕМИРОВ, ПИСАТЕЛ (УМИРА 1945 г.). Истинското му име е Добри Харалампиев Зарафов. През 1914 г. издава първата си книга "Разкази", с която печели славата на талантлив белетрист. Пише военни разкази. Посланик на българската култура в поробена Добруджа. Преживяванията си описва в пътеписните разкази от цикъла "След свободата".

1883 - В ПАНАГЮРИЩЕ СЕ РАЖДА СТОЯН ДРИНОВ, ПОЕТ (УМИРА 1922 г.). Племенник на Марин Дринов. Сътрудничил е на списания "Веселушка", "Детска радост", "Другарче" и "Светулка". Издал е няколко книги - "Кукувица кука", "Весели случки", "Изворче" и др. Български композитори са съчинили песни по 30 негови стихотворения. Градската библиотека в Панагюрище носи името му от 1995 г.

1919 - В ПАРИЖ ЗАСЕДАВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОБЩЕСТВОТО НА НАРОДИТЕ (ОН). Организацията съществува между Първата и Втората световна война. Създателки са 44 държави. България става член в края на 1920 г. и получава два заема, които й помагат за излизане от следвоенната криза. Началото на Втората световна война показва, че ОН се е провалило в основната си цел - предотвратяване на мащабен военен конфликт. ООН заменя Обществото на народите.

1921 - БЪЛГАРИН ПАТЕНТОВА В ПРАГА САМОЛЕТ ПОД ИМЕТО "БЪРЗОЛЕТ". През 1894 г. Харалампи Джамджиев (на снимката) прави първия български опит с аеродинамичен уред, построен във Варненската окръжна образцова железарска работилница. Той е първият български авиоконструктор, изобретил летателна машина (1895).

1945 - НАЧАЛО НА ЯЛТЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ. Кримската среща на държавните ръководители на съюзническите държави от Втората световна война - СССР (Йосиф Сталин), САЩ (Теодор Рузвелт) и Великобритания (Уинстън Чърчил) малко преди края на войната е историческа. Изходът от войната е ясен, но остават редица нерешени важни въпроси. До 11 февруари, когато завършва срещата, е решена съдбата на Европа за следващите 50 години. Конференцията препотвърждава договорката между Чърчил и Сталин, постигната в Москва през октомври 1944 г., за Балканите.

1959 - ДЕНЯТ, В КОЙТО МУЗИКАТА УМРЯ. С такова название остава 3 февруари в историята. На този ден при катастрофа с малък самолет загиват музикантите Ричи Валънс, Бъди Холи и Джилис Пери Ричардсън. Ричи Валънс е пионер на рокендрола, първата мексикано-американска звезда в този музикален стил. Бъди Холи оказва силно и дълготрайно влияние върху популярната музика, като става вдъхновение за "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", "Бийч Бойс" и Боб Дилън.

Румен Радев: Обществото ни вече е зряло за промяната

автор:Дума

visibility 68

Иван Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 185

Шефът на ББР обеща сигнали до прокуратурата

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 185

Сред "първенците" сме в ЕС по работещи бедни без отопление

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 185

Пътните строители пак плашат с протести

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 185

Засякоха африканска чума в Съединение

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 185

Социалдемократите побеждават в Германия

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 185

Гърция намали мигрантския натиск

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 185

Вучич възмутен от Запада

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 185

Топло до втрисане

автор:Ева Костова

visibility 76

/ брой: 185

Има ли усмирителна риза за поскъпването

автор:Мая Йовановска

visibility 123

/ брой: 185

Скопие търси сдобряване с копие

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 185

Вазовата независимост

автор:Боян Бойчев

visibility 105

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ