19 Октомври 2021вторник09:39 ч.

Датата

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 1688

800 - КАРЛ ВЕЛИКИ Е КОРОНОВАН ЗА ПРЪВ ИМПЕРАТОР НА СВЕЩЕНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ. Освен с териториалното разширение и административната организация на новосъздадената Франкска империя, управлението му се свързва и с възраждането на изкуствата, религията и културата, известно като Каролингски ренесанс. В днешни дни Карл Велики е смятан не само за създател на френската и германската монархия, но и за "Баща на Европа" - империята му обединява по-голямата част от Западна Европа за първи път от времето на римляните, а Каролингският ренесанс насърчава формирането на обща европейска идентичност.

910 - УМИРА НАУМ ПРЕСЛАВСКИ, СРЕДНОВЕКОВЕН УЧЕН И КНИЖОВНИК (Р. ОК. 830 Г.). Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици. Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни. Има предположения, че е българин от Мизия. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия в 868 г. Той е сред основоположниците на Преславската книжовна школа.

1732 - РАЖДА СЕ РИЧАРД АРКРАЙТ, АНГЛИЙСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 1792 Г.). Създава предачната машина за памук. Основател на съвременната текстилна индустрия. Смятан за един от бащите на Индустриалната революция във Великобритания. Въпреки че е бил сред най-богатите в страната, продължавал да работи по 15 часа на ден в текстилните си фабрики, защото много обичал работата си.

1906 - ЗАГИВА ДАМЯН (ДАМЕ) ГРУЕВ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (Р. 1871 Г.). Деец на българското националноосвободителното движение в Македония и Одринско, един от основателите и идеолозите на Вътрешната македоноодринска революционна организация. Наричан и "Волята на организацията". Убит в престрелка с турските власти.

1922 - БИ БИ СИ ЗАПОЧВА ДА ИЗЛЪЧВА НОВИНИ. Първата частна радиостанция в света през 1927 г. придобива специален статут, като се финансира самостоятелно от събираните лицензни такси. Във Великобритания BBC не излъчва реклами и платени съобщения.

1947 - РОЖДЕН ДЕН НА ТРАНЗИСТОРА. Американците Джон Бардийн и Уолтър Братейн в лабораториите "Бел Лабс" забелязват, че при поставяне на електрически контакти върху германиев кристал изходното напрежение е по-голямо от входното. Ръководителят на групата по физика на твърдото тяло в лабораторията Уилям Шокли оценява потенциала на това явление и през следващите няколко месеца фокусира усилията на екипа върху изследвания на полупроводниците. Самото наименование "транзистор" е създадено от Джон Пиърс като съкращение на "трансферен резистор". За изобретяването на транзистора Бардийн, Братейн и Шокли са удостоени с Нобелова награда за физика за 1956 г.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 228

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 256

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ