19 Октомври 2021вторник08:30 ч.

Датата

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 1311

ПРАЗНИК НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ. През 1887 г. министър-председателят и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов внася в НС законопроект за пограничната стража. Той е израз на осъзнатата "нужда от учредяването на особена стража, натоварена изключително с пазенето на границата". Първият Закон за пограничната стража е обнародван в "Държавен вестник" на 22 декември 1887 г. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 1992 г. 22 декември е обявен за професионален празник на Национална служба "Гранична полиция" (дн. Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР).

1216 - ПАПА ХОНОРИЙ III УТВЪРЖДАВА УСТАВА НА ДОМИНИКАНСКИЯ ОРДЕН. Католическият монашески орден е основан от испанеца св. Доминик де Гусман (на снимката) през XIII в. Известен е и като Орден на проповедниците или Песовете на Бога. Основните му цели са проповядване на Евангелието, образование и научна дейност, мисионерство, борба срещу ересите. Доминиканци са много от средновековните мислители и учени - Тома Аквински, Алберт Велики, Томазо Кампанела, Фра Бартоломео.

1856 - РАЖДА СЕ ФРАНК БИЛИНГС КЕЛОГ, АМЕРИКАНСКИ ПОЛИТИК И ДИПЛОМАТ (УМИРА 1937 Г.). Служи като държавен секретар на САЩ от 1925 до 1929 г. Заедно с министъра на външните работи на Франция Аристид Бриан съставя пакта "Келог-Бриан", договор за отказване от войната като средство на държавната политика. За него Келог е удостоен с ордена на Почетния легион и Нобелова награда за мир за 1929 г.

1858 - РАЖДА СЕ ДЖАКОМО ПУЧИНИ, ИТАЛИАНСКИ ОПЕРЕН КОМПОЗИТОР (УМИРА 1924 Г.). Цялото му име е Джакомо Антонио Доменико Микеле Секондо Мария Пучини. Автор е на оперите "Бохеми", "Тоска", "Мадам Бътерфлай" и "Турандот". Той е последният от плеядата италиански оперни композитори, започваща през ХVII в. с Клаудио Монтеверди и преминаваща през Джоакино Росини и Джузепе Верди.

1936 - УМИРА НИКОЛАЙ ОСТРОВСКИ, СЪВЕТСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1904 Г.). Известен е най-вече с романа "Как се каляваше стоманата". Книгата е изключително популярна в СССР, а главният герой Павел Корчагин става прототип на новия съветски човек. През 1935 г. Островски започва да пише романа "Родени от бурята", но успява да завърши само първата глава.

1938 - ПЪРВИ ОПИТ ЗА РАЗБИВАНЕ НА АТОМНОТО ЯДРО. Направен е от немския физико-химик Ото Хан (1879-1968). Хан е един от основоположниците на радиационната химия. През 1944 г. получава Нобелова награда за химия за откритието на ядреното делене (при урана). Неговите занимания и открития променят из основи живота на човечеството, давайки в ръцете му ключа за използване на ядрената енергия - атомната бомба и ядрените реактори.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ