04 Август 2021сряда22:29 ч.

Датата

/ брой: 283

автор:Дума

visibility 1014

1821 - РАЖДА СЕ ГЮСТАВ ФЛОБЕР, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1880 Г.). Представител е на литературното направление критически реализъм. Автор на романите "Мадам Бовари", "Възпитание на чувствата", "Саламбо" и недовършения "Бувар и Пекюше". Пише новели, романтични и драматични произведения. Смъртта го заварва пред нови планове - замислял исторически роман.

1849 - УМИРА МАРК БРЮНЕЛ, ФРЕНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1769 Г.). Под негово ръководство и по негови проекти се построяват много къщи, търговски сгради, портови укрепления и пр. в САЩ. Най-славното му творение е прокопаването на първия тунел под р. Темза (на снимката). Прокопаването му отнема цели 17 години. Брюнел става вицепрезидент на Кралското научно общество - нещо, което не се е случвало на чужденец дотогава.

1925 - В САЩ Е ОТКРИТ ПЪРВИЯТ В СВЕТА КРАЙПЪТЕН ХОТЕЛ. Milestone Mo-Tel всъщност е първият мотел. Основан е от Arthur Heineman в градчето San Luis Obispo, Калифорния. Големите разстояния, по-бавната скорост на автомобилите по това време и необходимостта шофьорите да пренощуват някъде по път били основните причини за откриването на мотела. Строителството на бунгалата, които разполагали със собствен санитарен възел, излязло около 80 000 долара. Цената на нощувката била 1,25 долара.

1927 - РАЖДА СЕ РОБЪРТ НОЙС, АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1990 Г.). Един от изобретателите, заедно с Джак Килби, на първата интегрална микросхема (на снимката). През 1968 г. основава корпорацията "Интел". В последното си интервю, попитан какво би направил, ако е "император" на Съединените щати, Нойс отговаря, че освен всичко друго, би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора, отбелязва Нойс.

1955 - В АНГЛИЯ Е ПАТЕНТОВАН КОРАБ НА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА. Идеята на Кристофър Кокерел е да конструира моторно превозно средство, което да се придвижва по вода върху въздушна струя. За да провери изобретението си, той използва две тенекиени кутии с различен диаметър, като ги поставя една в друга, след което с помощта на сешоар осигурява притока на въздух в тях.

1962 - ДЖОН КЕНЕДИ ИЗРИЧА ФРАЗАТА "СВЕТЛИНА В КРАЯ НА ТУНЕЛА". На пресконференция на въпрос как може да оцени развитието на Виетнамската война Кенеди отговаря, че поради трудността на водената партизанска тактика на война са нужни 10-11 души срещу един, особено в трудния южновиетнамски терен. Според него Щатите не виждат светлината в края на тунела, но той самият не смята, че е по-тъмно, отколкото преди една година. В някои отношения, твърди Кенеди, е дори по-светло.
 

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 59

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 65

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 62

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 41

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 116

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 121

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ